SITI.YANG.MENAIP: 2014

TEMPAT MAKAN BEST / SEDAP DI TAIPING CHANGKAT JERING PERAK

MAKAN MEE UDANG SEDAP DI RESTORAN MEE UDANG NURZETTY CHANGKAT JERING TAIPING PERAK. MamiZ balik kerja agak awal dan tiba-tiba ajak berjalan jauh sikit untuk cari dinner. Nak hilangkan stress kerja seharian suntuk uruskan hal-hal petadbiran sekolah. Memang satu keluarga suka berjalan jadi memang setuju. Dalam kereta tengah decide berbincang mana nak pergi sedar-sedar dah lepas RNR Gunung Semanggol Selatan. Alamak mana hala tuju sebab masing-masing tak ada idea nak makan dimana. Aku pun Google untuk cari tempat makan yang best dan sedap sekitar Taiping. Banyak tempat-tempat makan best sekitar Taiping tapi nak juga cari yang kami sekeluarga tak pernah cuba. Akhirnya jumpa satu suggestion dari sebuah blog untuk cuba makanan di Restoran Mee Udang NurZetty Changkat Jering. Melalui review yang aku baca memang berjaya menggoda kami untuk kesana. Keputusan bersama dicapai jadi marilah kita cari mee udang untuk dinner.

LOKASI RESTORAN MEE UDANG NURZETTY CHANGKAT JERING


Restoran Nur Zetty Mee Udang
No 19, Batu 7, Jalan Trong,
34850 Changkat Jering, Perak

11.00 AM - 12.00 AM
ISNIN TUTUP

GPS coordinates: N 4 46.961 E 100 43.315

Kelebihan restoran ini adalah kedudukan yang sangat dekat dengan Exit Changkat Jering. Dari susur keluar exit terus ambil kiri dan boleh nampak signage restoran. Mudah sangat untuk orang cari confirm tak sesat tapi kena alert sebab kawasan laluan utama jadi ada banyak kenderaan. Mungkin bagi mereka yang kurang familiar dengan jalan sekitar Taiping dan Changkat Jering akan terlajak. Nampak saja signboard bermaksud korang dah berada di jalan yang benar. Masuklah kedalam tapi lorongnya kecil sahaja so please be careful. Biasa-biasa sahaja kedai ni tak ada extra deco yang melampau. Menarik sebab kedai ni penuh bikers punya decoration. Menurut brother dalam blog yang menjadi rujukan aku, owner restoran sangat suka motosikal berkuasa tinggi. Banyak gambar-gambar kenangan dengan geng bikers ditampal. Menarik juga sebab boleh tengok macam-macam biker punya accessories. Tak perlu risau tentang parking sebab ada kawasan lapang berdekatan restoran. Kalau datang waktu matahari mencanak pun tak apa, banyak pokok redup disekitar restoran.

MENU MAKANAN DI RESTORAN MEE UDANG NURZETTY CHANGKAT JERING






Dah nama pun kedai mee udang haruslah speciality mee udang. Mee Udang Special boleh dapat dengan harga RM13.00 semangkuk. Udang-udang yang besar pakcik kedai kasi jaminan. Tapi kitorang just order Mee Udang Biasa sahaja dengan harga RM8.00 semangkuk. Itupun dah cukup banyak udangnya. Selain itu korang boleh order Mee Sup, Mee Bandung and macam-macam lagilah. Burung puyuh ada dijual disini. Nagi Goreng Burung Puyuh atau korang boleh order Puyuh Goreng sahaja. Laicikang and ABC pun ada. Complete set dah nak menjamu selera. Saja aku upload besar-besar nak goda korang suruh mai makan mee udang yang sedap di kedai ni. Aku yang tak berapa minat sangat mee udang pun habis semangkuk. Kuahnya memang mengikut citarasa aku. Tak pekat sangat and tak ceroi sangat orang utara cakap. Just nice ditekak. Bila aku habis makan tu kira tip top lah mee udang kedai ni. Bukan senang nak tengok aku makan mee udang sampai habis. Satu lagi menu yang korang kena try adalah sate yang dijual disini. Aku suka sate kambing so aku nak recommend sate kambing untuk korang try. Jadi sesiapa yang dalam perjalanan menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan bolehlah singgah sekejap mencari mee udang yang sedap. Memang sangat senang nak sampai tak perlu masuk kedalam jauh-jauh. Mana tahu tiba-tiba terlajak ke Taiping atau Changkat Jering ada urusan atau jalan-jalan dapatlah makan mee udang.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

TRAVELOGUE CHINA | HANGZHOU SHANGHAI

JALAN-JALAN TRAVELOGUE HANGZHOU SHANGHAI CHINA | BUDGET DAN PERBELANJAAN SEPANJANG DI SHANGHAI DAN HANGZHOU. Teringin nak buat entry total expenses macam kawan-kawan yang lain. Aku bukanlah rajin sangat travel dan trip pun tak sehebat orang lain yang dah pergi merata tempat pelusuk dunia tapi nak juga buat. Aku cuba senaraikan dengan teliti sebab memang aku tulis semua perbelanjaan keluar masuk duit semua kira sepanjang aku berada di Shanghai dan Hangzhou.  Boleh pula tak ingat mana aku campak notebook itulah pasal kenapa lambat share. Baru jumpa buku dan dapatlah aku kongsikan disini. Semoga dapat dijadikan panduan buat kawan-kawan yang sedang merancang perjalanan ke China.


  • VISA -- RM80.00
  • Tiket AAX Kul-Hangzhou-Kul [+20kg +30kg] -- RM759.00
  • Makanan prepared from Malaysia -- RM50 / 5 -- RM10.00
  • Kit Ubat-ubatan -- RM70.00

Total : RM919.00

DAY 1 (31 December 2013)

  • Lunch at LCCT [Merry Brown] *tapau masuk flight* -- RM17.90
  • Hot milo *in-flight menu* -- RM5
  • Taxi : Airport > Genting Star Hotel -- RMB220 (RM110) / 5 = RM22/pax
  • Strawberry [1kg] -- RMB30 (RM15)
  • Hotel : Genting Star Hotel [1 night] -- RMB270 (RM140) / 5 = RM28/pax

Total : RM87.90

DAY 2 (1 JANUARY 2014)

  • Subway : Wujiang Rd > Hangzhou East Railway Station -- RMB2 (RM1)/pax
  • Bullet train : Hangzhou > Shanghai [Class D] -- RMB78 (RM39)/pax
  • Metro : Shanghai Hongqiao > Zhongshan Rd -- RMB4 (RM2)/pax
  • Dinner -- RMB30 (RM15) / 5 = RM3/pax
  • Hotel : Baolong Homelike Hotel [2 nights] -- RMB520 (RM260) / 5 = RM52/pax
  • Dinner -- RMB110 (RM55) / 5 = RM11/pax

Total : RM108.00

DAY 3 (2 JANUARY 2014)

  • Metro : Zhonghan Rd > Lujiazui -- RMB4 (RM2)/pax
  • Shanghai Oriental Pearl TV Tower [Package C] -- RMB120 (RM60)/pax
  • Shopping (Poskad + Keychain + FM + Buku) -- RMB50 (RM25)
  • Picture Comrade Service -- RMB40 (RM20)
  • Metro : Lujiazui > East Nanjing Rd -- RMB1 (RM0.50)/pax
  • Shopping (Tshirt + FM + Glass + Hat + Alas Meja + ETC) -- RMB500 (RM250)
  • Dinner -- RMB130 (RM65) / 5 = RM13/pax
  • Aiskrim -- RMB3 (RM1.50)
  • Metro : East Nanjing Rd > Zhongshan Rd -- RMB4 (RM2)/pax
  • Oranges (1/2kg) -- RMB20 (RM10)

Total : RM384.00

DAY 4 (3 JANUARY 2014)

  • Breakfast -- RMB120 (RM60) / 5 = RM12/pax
  • Buah Berangan -- RMB10 (RM5)
  • Metro : Zhongshan Rd > Science and Technology Museum -- RMB4 (RM2)/pax
  • Shopping (Handbags + Kasut) -- RMB900 (RM450)
  • Metro : Science and Technology Museum > Shanghai Hongqiao -- RMB4 (RM2)/pax
  • Bullet train : Shanghai > Hangzhou (Class G) -- RMB180 (RM90)/pax
  • Subway : Hangzhou East Railway Station > Ding' An Rd -- RMB4 (RM2)/pax
  • Hotel : Wushanyi Hostel (2 nights) -- RMB520 (RM260) / 5 = RM52/pax

Total : RM615.00

DAY 5 (4 JANUARY 2014)

  • Lunch -- RMB370 (RM185) / 7 = RM26.40/pax
  • Assorted Nuts (1kg) -- RMB30 (RM15)
  • Sate Kambing + Pau -- RMB16 (RM8)
  • Jagung Rebus -- RMB5 (RM2.50)
  • Cotton Candy -- RMB7 (RM3.50)
  • Taxi : West Lake > Rumah Kawan -- RMB200 (RM100) / 7 = RM14.30/pax
  • Convenience Store (Junk Food) -- RMB20 (RM10)
  • Bus : *tak ingat route* -- RMB2 (RM1)
  • Dinner -- RMB120 (RM60) / 4 = RM15/pax
  • Taxi : Kedai Makan > Hotel -- RMB240 (RM120) / 7 = RM17.20/pax
  • Sate Kambing -- RMB10 (RM5)

Total : RM117.90

DAY 6 (5 JANUARY 2014)

  • Banana -- RMB3 (RM1.50)
  • Service : Call Malaysia *pinjam telefon hostel* -- RMB5 (RM2.50)
  • Kasut *sale* (1 pasang) -- RMB20 (RM10)
  • Shopping (Souvenirs + FM + Bangles + Junk Food + ETC) -- RMB250 (RM125)
  • Lunch -- RMB170 (RM85) / 2 = RM42.50/pax
  • Taxi : Hostel > Airport -- RMB210 (RM105) / 5 = RM21/pax
  • Convenience Store (Air) -- RMB5 (RM2.50)
  • Hot Milo + Maggi *in-flight ala carte* -- RM15

Total : RM220.00

Rate Exchange : RMB1 / RM0.51 *nak senang kira aku genapkan RM0.50*

Total : RM973.90 + RM87.90 + RM108 + RM384 + RM615 + RM117.90 + RM220
= RM973.90 + [RM1531.90 (Belanja di Hangzhou + Shanghai)] 

= RM2505.80 *plus minus*

Basically ini memang 99.9% apa yang aku belanjakan. Aku tak bawak any credit card *I dont own one* dan memang berbekalkan duit yang aku bawak dari Malaysia saja. Aku spare juga dua tiga ratus duit Malaysia incase terpaksa guna tapi aku tak sentuh langsung. Apa-apa pun yang paling penting adalah asingkan duit untuk kegunaan kecemasan. Pandai-pandai nak asingkan berapa dan untuk kegunaan apa. Untuk berbelanja di sana tak termasuk perbelanjaan untuk pergi, aku tukar duit more than enough. Ini pun masih berbaki duit aku boleh simpan untuk next trip ke China insyallah kalau ada rezeki. Jimat yang teramat sangat sebab lodging dan makan kami kongsi berlima dan bertujuh. Kalau korang memang jenis yang menikmati keindahan alam tak perlulah nak fikir shopping sangat. Memang penjimatan besar. Untuk pengangkutan pula memang tak payah nak risau sangat. Murah gila tambang metro subway dan bus disana. Dengan ini alhamdulillah selesai. Dapat juga buat entry total expenses. Harapnya dapat membantu kalau ada yang tersesat jumpa ni. Apa-apa pertanyaan boleh terus email. Mana yang boleh dibantu akan aku bantu. Untuk rujukan aku senaraikan entries yang berkaitan sepanjang trip aku ke Shanghai dan Hangzhou. Happy travelling !!


SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

TRAVELOGUE CHINA | HANGZHOU SHANGHAI

Entri sebelumnya di SINI.
4 JANUARI 2014 [Sabtu]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE HANGZHOU SHANGHAI CHINA | SHOPPING DI HEFANG STREET, MAKAN DUMPLING DAN SELAMAT TINGGAL HANGZHOU. Hari terakhir di Hangzhou. Berat pula rasa hati nak balik walaupun hakikatnya hati merindui tanah air. Shiroro dan KZatil dah gerak balik lebih awal. They had other things to do. Kami semua masih bermalas-malasan sebab flight kami lewat malam pukul 10:45PM. Masih ada banyak masa untuk meronda kawasan sekitar Wushanyi International Hostel. Around 10:00AM kami turun ke lobby siap sedia untuk check-out. Tinggalkan luggage di lobby dan menapak keluar. Memang jalan tanpa hala tuju hanya untuk meronda mengisi masa. Jalan punya jalan akhirnya kami berlima terjumpa satu jalan yang ramai sangat orang. Memang meriah happening dan macam-macam benda ada. Bila dah balik baru aku check rupanya itulah Hefang Street yang terkenal di Hangzhou. Kat sana kami memang tak tahu apa-apa. Ini semua knowledge buat research bila dah balik Malaysia. Dekat sangat rupanya dengan Wushanyi International Hostel. Block yang bersebelahan saja.

SHOPPING DAN SOUVENIRS MURAH DI HEFANG STREET HANGZHOU

Memang sejak sampai di Hangzhou terfikir nak beli souvenirs dimana sebab kami tak jumpa pun kawasan yang menjual souvenirs. Satunya sebab kami tak buat research sebelum pergi jadi we had no idea at all. Alhamdulillah Allah izin terjumpa Hefang Street yang sememangnya jalan yang terkenal di Hangzhou dan menjadi salah satu spot tumpuan pelancong-pelancong. Kami terjah hari Sabtu hari orang ramai keluar outing jadi tabahlah merempuh lautan manusia. Menariknya di Hefang Street, ciri-ciri bangunan lama China dikekalkan dan dibina kedai-kedai dan tempat penginapan. Sepanjang jalan semuanya kedai yang masih mengekalkan ciri-ciri binaan klasik. Rasa macam tengah berjalan sepanjang laluan di zaman China purba kala. Sama perasaan ketika berjalan di Yuyuan Garden di Shanghai. Ada banyak street food yang obviously kita tak boleh makan, ada barangan yang unik daripada buluh dan juga pasu-pasu dari tanah liat, pertunjukan itu ini dan kedai-kedai souvenirs. Aku nak cari t-shirt dan fridge magnet tapi hanya jumpa fridge magnet saja. T-shirt tak ada. Mungkin ada tapi kami tak meronda sakan sangat. One more thing, Hangzhou terkenal dengan product sutera jadi kiri kanan jalan ada banyak kedai menjual kain sutera. Scarf dan necktie tapi tak beli pun cuma diakui cantik dan kemas jahitannya. Harga pun tidaklah murah.



 Pameran baju pengantin di sepanjang jalan.


 Bunga-bunga kering yang digubah. Confirm tahan lama tak layu hihihi..


 Kedai-kedai kecil yang menjual barang-barang unik.



Harga barangan di Hangzhou tak boleh tawar-menawar. Aku cuba juga tapi memang tak berjaya. Pilihan fridge magnet juga limited tak secantik di Shanghai. Tapi bolehlah daripada tak ada langsung untuk dijadikan kenangan. Better korang jalan-jalan dulu survey harga barangan dari satu kedai ke kedai yang lain. Memang diorang jual benda-benda yang sama tapi harga Kedai A dan Kedai B walaupun bersebelahan boleh beza banyak. Memang hebat mencekik jadi sila work smart and decide mana yang terbaik. Trend di Hangzhou agaknya, bersepah-sepah beads atau manik-manik. Banyak kedai jual gelang dari beads. Lebih seronok bila kita boleh pilih beads yang kita nak dan tunggu lima minit sampai gelang siap. Sekejapnya dan puas hati sebab pilihan sendiri. Sangat cute tapi aku tak buat pun saja asyik tengok orang lain buat. Aku dah banyak borong crystal dan beads di Shanghai. Cukuplah tapi serious talk, beads yang terjual di Hangzhou lebih cantik dan menarik. Bila dapat pilih dan ikut taste sendiri, tambah sikit sentimental value. Aku dan Momon dah berpecah dengan KEcah, Juju dan KFarah. Diorang nak menjenguk kawasan lain aku dan Momon shopping tak habis lagi. Jadi eloklah kita berpecah dulu buat aktiviti masing-masing.

Selesai meninjau dan memborong baru sedar diri tengah lapar kebulur. Masa shopping haruslah tak sedar apa. Hampir pukul 2.00PM dan Momon bersetuju untuk makan di kedai yang sama kami pergi hari sebelumnya. Hanya sebab chicken sweet sour yang superb and marvelous tahap lima bintang kami rela menapak semata-mata untuk makan. Sekali lagi meninjau permandangan jalanraya di Hangzhou dari atas jejantas. Sayunya rasa hati nak meninggalkan Hangzhou. Tak sangka boleh jatuh cinta dengan Hangzhou walaupun pada asalnya tak pernah terlintas akan sampai di Hangzhou satu hari nanti. Kami masuk ke restaurant dan main tunjuk-tunjuk saja. Berbekalkan menu bergambar itulah kami mampu untuk order makanan yang kami nak. Susah sikit nak communicate tapi semuanya berjalan lancar. Kita kena extra tabah saja dan bersabar. 




 Ah Du yang tolong kami check-in dengan lebih mudah.

Lepas makan kenyang dan bersenang-senang di restaurant kami pun gerak balik ke Wushanyi International Hostel. Dah hampir pukul 6:00PM jadi eloklah patah balik sebab nak gerak ke airport pula. Keluar dari restaurant terus hari dah gelap. Kekakaks lain sudah menunggu kami di lobby. Siap-siap ambil luggage untuk balik. Kemas barang-barang kecuali barang yang baru beli belum pack betul-betul. Memang kami cadang nak kemas di airport itulah nak pergi awal. Pinjam telefon hostel nak call Malaysia. Call MamiZ dan DediS inform dah nak gerak balik dan double confirm dengan sepupu untuk tolong datang ambil di LCCT. We took two different cabs nak ke airport. Shiroro dah tuliskan siap-siap nama airport in Chinese characters jadi kami hanya hulur saja notebook pada taxi driver. Ingat !! Hanya naik taxi yang ada logo official Hangzhou untuk mengelakkan diri dari ternaik teksi ulat. Perlu atau tak nama-nama tempat ditulis siap-siap terpulang kepada style travel masing-masing. Kalau nasib baik dapatlah taxi driver yang boleh cakap English sikit jadi tak susah. Dibuatnya dapat yang memang sepatah tak boleh sebut eloklah prepare dari awal. Seperti yang kami dah jangkakan, traffic was a bit heavy. Hari Sabtu mungkin. Dapat merasa tengok kesesakan di Hangzhou macam mana. Jalan sesak tapi taklah sampai tak bergerak langsung. Hampir satu jam juga perjalanan dari Middle Zhongshan Road ke Hangzhou Xiaoshan International Airport. Alhamdulillah we reached airport within masa yang kami target.

Masa tengah siap-siap nak gerak ke airport, kami sempat berkenalan dengan Maulana from Indonesia. I am not quite sure dia sebenarnya menginap di hostel yang sama atau kebetulan hanya berada disitu. Yang pasti Maulana akan naik flight yang sama dengan kami ke Malaysia sebelum transit untuk ke Jakarta. Memula kami ajak naik cab sekali tapi dia kata dia nak pusing-pusing meronda dulu. Okaylah nanti kita jumpa di airport. Maulana dah berada di China lagi lama dari kami berlima tapi dia hanya bawa sebiji bag saja. Bukan luggage besar gedabak pun hanya bag biasa orang bawa baju balik kampung. Kagum sangat. Kalau aku tak tahulah nak survive macam mana. Pergi bag sebiji saja balik bag dah beranak. Itulah namanya orang yang sangat bahagia shopping. Tapi bag kedua adalah bag gabungan barang-barang kami berlima. Seriously sangat berguna extra bag yang kami bawa untuk menampung barang-barang hasil shopping. Alhamdulillah urusan check-in tak ada masalah dan masing-masing dah ready nak balik.





 Bersama Maulana sebelum masuk ke boarding gate.






Before masuk gate nak ke departure hall tiba-tiba aku perasan boarding pass aku tak ada terselit dengan passport. Tinggal passport semata aku usung tapi boarding pass hilang. Sumpah berderau darah aku tak pernah lagi ada pengalaman menakutkan macam ni. Kekakaks yang lain dah selesai urusan masuk kedalam boarding hall aku dan Momon masih diluar. Kelam kelibut serious nak meraung nak menangis nervous sesak dada semua ada. Berlari aku dalam airport selaju mungkin pergi balik setiap genap ruang airport yang kami lepak. Tak peduli orang pandang tengok fikir apa. Nak balik !! Sendiri rasa kagum dengan kemampuan untuk lari sepantas itu setelah sekian lama. Jantung berderau memang tak terkata dah. Patah balik kat tempat kami duduk memang clear tak ada apa-apa. Sejuk pun tak terasa dah panas siap berpeluh-peluh. Alhamdulillah teringat yang kami ada keluar dari pintu airport konon nak menyedut udara dan aku bawa passport bersama. Terus berlari keluar dan mencari di sekitar kawasan tepi jalan. Alhamdulillah syukur sangat bila aku nampak ticket aku ada jatuh bawah kereta yang parking dekat-dekat kawasan tu juga. Syukur jatuh bawah kereta jadi angin tak dapat terbangkan ticket. Terus ambil berlari balik cari Momon dan baru rasa aku boleh bernafas secara normal. Masa lari tak terpikir dah penat semput semua. Tolonglah jaga document penerbangan dengan lebih berhati-hati. Jadikan pengajaran jangan cuai dan ambil benda sambil lewa. Bila dah nampak flight maksudnya memang trip dah sampai ke penghujungnya. Goodbye Hangzhou goodbye China.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

TRAVELOGUE CHINA | HANGZHOU SHANGHAI

Entri sebelumnya di SINI.
3 JANUARI 2014 [Jumaat]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE HANGZHOU SHANGHAI CHINA | WEST LAKE DAN SEKITAR HANGZHOU. Lepas makan semua get ready nak gerak. Kena cepat juga walaupun dalam keadaan santai sebab hari cepat gelap bila winter. Kami teruskan journey untuk menghala ke West Lake. Trip ke Hangzhou akan jadi lebih lengkap kalau visit West Lake sebab ini adalah antara tarikan utama dan tempat wajib singgah di Hangzhou. Hanya around tiga puluh minit berjalan kaki dari Pheonix Mosque tapi kalau tak mahu jalan boleh naik train. Station terdekat adalah Ding'an Road Station atau Longxiangqiao Station. Macam penat menapak jauh tapi dalam suhu sejuk tak terasa sangat. Sedar-sedar dah sampai. Terpukau tengok cantiknya tasik luas terbentang depan mata. West Lake adalah tasik semula jadi yang sebesar-besar tasik wujud di China. Memang sangat besar tak tahulah ambil masa berapa lama untuk pusing sekeliling tasik. Terbahagi kepada lima bahagian dengan tiga laluan utama. Ada banyak kuil, pagoda, taman dan juga pulau-pulau mini binaan manusia. Memang tak terdaya nak pusing satu tasik dengan hari yang semakin gelap. Jadi kami jalan mana yang mampu saja.

WEST LAKE XIHU HANGZHOU, CHINA

Banyak sangat gambar kami disana setiap ceruk cantik. Hari semakin gelap transition cerah ke senja memang tak terkata cantiknya macam mana. Sekitar West Lake ada banyak tarikan menarik dan spots bergambar yang iconic. Antaranya adalah Leifeng Pagoda, Zhejiang Art Museum, Hangzhou Underwater World, Orioles Singing in the Willows, Jixianting dan Hubin Qingyu. Boleh naik boat yang ada macam-macam bentu and harga pun berbeza based on jenis boat. Dari yang moden ke tradisional semua ada. Ada beberapa tempat-tempat menarik seperti Three Pools Mirroring the Moon, Xiaoyingzhou dan Ruan Gong Islet yang hanya boleh pergi dengan menaiki boat. Package cruise pun ada tapi dah terlalu lewat untuk kami masing-masing naik cruise. Memang tak cukup sejam dua disini. Ada rezeki untuk kembali memang nak spend lebih lama disini.

 Seberang jalan terus sampai West Lake.





 Lebihan-lebihan daun musim luruh.



 Eh eh apek belakang tu.. riang ria hati dia.
  

 Restaurant terapung kalau tak silap.








Cantikan suasana di West Lake. Ini entah tak sampai suku perjalanan pun agaknya. Tak nampak mana hujungnya West Lake. Kami hanya redah mana yang termampu saja memang tak berdaya nak menapak jauh. Cari main road dan tahan teksi. Kami split kepada dua kumpulan. Satu diketuai Shiroro dan satu lagi diketuai KZatil. Tempat seterusnya yang dituju adalah rumah sewa Shiroro dan KZatil jadi senang naik teksi terus sampai. Total tambang kami bahagikan kepada tujuh juga. Senang kira. Jangan tanya aku nama tempat meman aku tak ingat sebab dalam teksi aku tidur. Biarkan KZatil yang berurusan dengan driver aku malas ambil port mata dah mengantuk sangat. Tak ada tenaga pun nak jenguk permandangan diluar. Biarkan Momon layan perasaan sendiri. Akhirnya sampai ke apartment yang disewa dan singgah ke convenience store beli snacks dan air. Baru berani nak rasa beberapa snacks di China yang boleh makan sebab dah ada translator. Di China juga ada air susu pisang tapi tak cuba sebab tak suka susu. Naik ke rumah sewa Shiroro dan KZatil kami berehat. Boleh pula electric tak ada terputus tak tahu sebab apa satu bangunan gelap. Dugaan sungguh dahlah sejuk heater tak boleh buka. Lantai tiles sumpah nak pijak rasa kejung. Bertemankan lampu handphone semata dalam gelap. Biarkan kekakaks uruskan masalah kami yang lain terbungkang kepenatan. Masalahnya sejuk yang amat jadi nak tidur pun tak selesa. Masuk toilet lagilah ditambah dengan air yang macam ais. Macam-macam pengalaman. Sejam lebih juga kami berhimpit-himpit share haba baru ada balik electric. Legaaa.. Kami singgah makan dinner dulu di kedai berdekatan dengan apartment Shiroro dan KZatil. Baru pukul 8:00PM tapi dah macam pukul 11:00PM. Cadangan asal nak ke night market tapi semua dah habis energy.









Sedap juga makanan-makanan kami for dinner. Ada yang nak makan mee tarik jadi order asing. Yang nak makan nasi dan lauk makan sekali. Total masih lagi dibahagi sama rata sebab masing-masing makan sama-sama merasa sesuap dua sebenarnya. Senang juga kira tak payah susah kira satu-satu. Insyallah bab makanan kekakaks tak berkira. Makin sayup malam hari kami tunggu bus untuk balik ke Middle Zhongshan Road. Pujuk Shiroro dan KZatil tidur di Wushanyi International Hostel akhirnya berjaya. Esoknya kami berlima nak pulang ke Malaysia jadi nak peluk-peluk lagi sambil gosip. Muat sangat sebab bilik aku, Momon dan Juju sangat besar. Kami dapat dua katil besar jadi gabungkan dua-dua tidurlah berlima. Bilik KEcah dan KFarah kecil sikit. Dua katil single saja. Kalau tak muat bentang tilam kat bawah sebab banyak blanket disediakan. Tak ada alasan untuk Shiroro dan KZatil tolak. Memang kami paksa.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.