SITI.YANG.MENAIP: 2014

Entri sebelumnya di SINI.
1 Januari 2014 [Rabu]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE HANGZHOU SHANGHAI CHINA | SHANGHAI - DARI SHANGHAI HONGQIO RAILWAY STATION KE BAOLONG HOMELIKE HOTEL ZHONGSHAN ROAD. Hello Shanghai akhirnya sampai juga setelah berperang cakap ayam itik semata-mata gigih mencari jalan dan nak beli tiket. Lenguh sendi duduk berhimpit dalam train. Keluar dari Shanghai Hongqio Railway Station sekali lagi kami diserbu ulat-ulat travel agensi yang nak promote pakej tour di Shanghai. Kalau korang malas nak jalan sendiri bolehlah ambil pakej dari agents. Tapi tak tahulah kenapa aku rasa semua meragukan sebab bawa papan sepanduk beriklan saja. Walaupun ada nombor lesen perniagaan dipaparkan, kalau tak yakin better cari travel agent yang betul. Kami tepis semuanya. Tak cakap apa main geleng saja walaupun ada sesetengah yang sangat memaksa. Keluar dari Arrival Hall kami menonong masuk Starbuck nak lepak sekejap tumpang guna free Wifi semak jalan mencari hotel yang terletak di Zhongshan Road. Tak ada simcard jadi terpaksa rely on free Wifi.

KENA ADA SIMCARD CHINA UNTUK ACCESS WIFI PERCUMA DI CHINA DAN PETA LALUAN METRO SHANGHAI SECARA MANUAL

Tak tahulah betul atau tak tapi inilah yang pekerja di Starbuck bagitahu kami bila kami minta password kepada free Wifi yang disediakan. Syarat utama nak dapat dan guna free Wifi yang disediakan oleh kerajaan China di Shanghai kena mempunyai sim card China dan sim card disana bukan dijual di mana-mana convenient shops macam kita. Menurut Kak Shiro kena tempah khas melalui internet. Aku ada juga masuk 7Eleven nak beli sim card tapi memang tak dijual. Jadi disebabkan kami tak tahu mana nak pergi kami belilah kopi untuk jadikan syarat duduk menumpang kat Starbuck. Beli kopi kosong tak ada susu. Takut nak guna susu kat China. Tak pasti apa dia letak dalam susu. Lepak punya lepak aku keluarkan printed map yang aku dah print siap-siap. Celaru juga ada gadget canggih tapi tak dapat membantu. Harus ada backup manual macam ni. Aku ingat dah habis lengkap map laluan metro di Shanghai yang aku dah print. Tapi nama Shanghai Hongqio Railway Station tak ada langsung dalam map. Jadi aku blur sebab tak tahu nak mula dari mana. Lama kami melepak di Starbuck lebih dari satu jam aku rasa. Dahlah Internet tak ada nak buat rujukan. Memang masing-masing mati akal disitu. Aku tunjuk address kat pekerja Starbuck tapi they did not know kat mana hotel kami. Padahal ada dah alamat in Chinese characters dalam kertas tu. At least aku just nak tahu metro mana yang berdekatan atau ada cara lain nak reach hotel. Pekerja tu suggest aku naik bus ke bandar tapi bila tanya macam mana dia pun tak tahu. Mengikut arahan yang Kak Shiro berikan macam senang kalau naik metro daripada naik bas.



Bosan duduk di Starbuck tak jumpa sebarang penyelesaian ada yang keluar meronda menjenguk kawasan. Tapi aku dan Momon tinggal di Starbuck masih lagi berusaha. Nak buka mulut tanya customers lain semua Chinese people belaka takut nanti ayam itik lagi entah kemana nanti hala tuju. Alhamdulillah Kak Farah beranikan diri approach seorang lelaki Sudan yang kebetulan ada dalam Starbuck katanya memang asyik memandang kami dari awal lagi. Kak Farah panggil aku untuk bercakap dengan that guy. Aku explained masalah kami. Dia belek peta yang aku print dan senyum. Betul dah peta yang aku print memang peta metro di Shanghai. Tapi stations Shanghai Hongqio tak ada dalam peta sebab baru saja setahun siap dibina. Maybe peta yang aku print tu tahun sebelumnya. This Sudanese guy boleh speak Mandarin. Dia study di Shanghai. Dia tengah tunggu wife dia sampai. Rupanya sebelah Shanghai Hongqio Railway Station ada airport. Tapi for domestic purposes. Jadi dia pergi tanya orang ramai bagi pihak kami. Dia tahu station metro yang kami perlu turun tapi dia nak kepastian. Jadi kawan-kawan semua, Station Shanghai Hongqio Railway Station actually berada di Line 2. Memang berpandukan peta yang aku print, hanya station ni sahaja yang tak ada dalam peta. Jadi silalah print peta yang paling latest okay. Check betul-betul version latest punya. Bila dah tahu yang kami sebenarnya berada di Line 2 pergerakan menjadi mudah. Sistem metro di Shanghai jauh lebih mudah berbanding di Hangzhou. Jauh rupanya dari tempat kami jumpa this Sudanese guy untuk ke station metro. Padahal dalam satu bangunan. Besar sungguh.

DARI SHANGHAI HONGQIO RAILWAY STATION KE BAOLONG HOMELIKE HOTEL ZHONGSHAN ROAD

  1. Hotel kami berada di North Zhongshan Rd di Line 1 berwarna merah.
  2. Shanghai Hongqio Railway Station berada di Line 2 berwarna hijau.
  3. Kami perlu ke People's Square di Line 2 dan tukar metro ke Line 1.
  4. Seterusnya kami hanya perlu ke North Zhongshan Rd.
Dah sampai di North Zhongshan Rd barulah kami menjenguk dunia luar. Kalau tak sepanjang sampai Shanghai kami berada di dalam bangunan. Tak tahu hujan ke ribut ke apa ke yang terjadi kat dunia luar. Keluar tengok hari dah sayup nak senja. Baru pukul 4.00PM lebih. Huuurm.. Kena gerak cepat sikit. Sekali lagi kami tak tahu mana nak tuju tapi dah ada peta manual jalan ke hotel. Kebetulan ada few policemen berdekatan station metro. Aku approach dan dengan baik hati poena berani kalau tak aku rasa memang tak jumpa hotel. Dia tengok alamat dan suruh kami cross jalan besar dan terus ke kiri. Menapak punya menapak bayang hotel tak nampak. Ada seorang pakcik tua panggil kami. Tak reti cakap English pun tapi bersungguh nak tolong. Dia kata betul dah kami jalan tapi kena ke depan lagi. Dia siap lukiskan peta kat newspaper yang dia ada. Kalau ikut Kak Shiro punya anggaran, jarak station metro dan hotel hanya 200M sumpah menipu. Dekat 1KM rasanya kami dah berjalan  memang jauh. Tambah pula dengan luggage yang gabak. Makian sungguh dalam hati sepanjang jalan. Dekat apanya naik longgar lutut bila sampai depan hotel. Seronok tak terkira dah bila nampak nama hotel. Excited sebab tak sabar nak guling dalam bilik hilangkan lenguh betis.



BAOLONG HOMELIKE HOTEL ZHONGSHAN ROAD

Urusan check-in tak ada apa masalah. Booking kami semua ada. Jadi terus saja masuk bilik. Cuma kena bayar deposit sebanyak 200Yuan (RM100 approx) untuk dua malam. Korang kena jaga-jaga bab deposit. Aku rasa kat mana-mana hotel pun kita kena extra alert dengan bayaran deposit. Nanti aku cerita drama sakai minah jaga kaunter time kami nak check-out. While kami berkumpul depan hotel before check-in tadi, ada seorang pakcik datang tegur. Pakai kopiah mini warna. Kami agak dia muslim. Dia tanya dah makan ke belum. Obviously belum makan. Kami memang kebuluran dari pagi tak makan pakcik. Dia ajak pergi kedai makan katanya dia ada kedai makanan halal. Jadi Momon dan Kak Farah ikut pakcik ke kedai dan bungkus tiga set makanan. Masuk dalam bilik terus bedal. Tak sempat ambil gambar pun. Laju makanan masuk dalam perut. Memang nikmat dan sangat sedap. Kalau time kebuluran makanan tak sedap pun jadi sedap. Kisah makan tak berhenti disitu. Mana cukup makanan tiga set kongsi berlima sedangkan semua ada perut tong. Tak cukup. Jadi kami decided untuk mandi dan solat dulu kemudian keluar untuk mencari makanan.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com
Entri sebelumnya di SINI.
1 Januari 2014 [Rabu]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE HANGZHOU SHANGHAI CHINA | DARI HANGZHOU KE SHANGHAI. Tidur lena sungguh malam sebelumnya walaupun tak puas hati bilik sempit. Tak perlu on aircond langsung. Kami just buka tingkap itupun buka sikit saja. Momon memang dah berkelubung tak ingat apa. Siap pakai winter coat lagi. Ada heater disediakan tapi kami tak guna. Kami tak tahu nak adjust untuk dapatkan suhu yang sesuai. Bila on rasa macam dalam sauna sebab terlalu panas pula. Kami bersiap dah kemas apa patut. Kami berkumpul di lobby. Breakfast ala kadar. Minum hot milo dan makan biskut. Mission on that day agak mencabar. Kami perlu cari jalan untuk ke Shanghai. Walaupun aku dah sediakan panduan tapi masih kurang jelas. Perhatikan sekumpulan lelaki yang berkumpul belakang kami. Nampak macam duduk santai siap baca newspaper lagi. Tapi bukan guests dekat hotel pun. They are pemandu-pemandu teksi ulat. Sembang kuat suara tinggi lepas tu asyik jeling ke arah kami. Ada yang tawaf meja kami beberapa kali tapi tak cakap apa. Maybe atas faktor language barrier jadi kami tak ditegurnya. Seram juga tapi kami ramai. Ada yang berani juga buat signal nak communicate dengan kami. Kami just geleng kepala tak nak kasi ruang boleh berkomunikasi pun. Buat tak tahu saja. Aku tanya receptionist apa the nearest metro. Alhamdulillah pekerja hotel pandai speak English. Dia explain katanya dekat saja dan siap tuliskan in Chinese characters incase kami tak jumpa dan nak tanya orang sekeliling. Sangat thoughtful.


CARA UNTUK KE SHANGHAI DARI HANGZHOU MENAIKI TRAIN

  1. Naik metro dan turun di Hangzhou East Railway Station yang berada di Line 1.
  2. Turun dari station metro terus naik satu tingkat.
  3. Cari signboard 'train' dan beli tiket ke Shanghai.
  4. Station terakhir di Shanghai adalah Shanghai Hongqio Railway Station.
  5. Shanghai Hongqio Railway Station berada di Line 2 sistem metro Shanghai.
Around 9.00PM kami usunglah luggage kami. Menapak ke station metro yang berdekatan. Tak susah pun nak jumpa sebab memang sepanjang jalan utama. Tak perlu nak masuk lorong sana sini. Tapi tak adalah dekat sangat seperti yang pekerja tu cakap. Dekat setengah jam juga kami berjalan atau mungkin sebab kami jalan melenggang. Terasa lambat. Cuaca cerah cantik saja. Matahari dah mencanak atas kepala tapi tak lawan juga angin sejuk yang bertiup. Jalan jauh pun tak mengeluh. Akhirnya sampai pun ke Station Metro Wujiang Rd yang berada di Line 1. Kami perlu ke Station Metro Hangzhou East Railway Station yang juga berada di Line 1. Jadi tak perlu tukar metro. Sampai di Station Metro Hangzhou East Railway Station. Ada escalator jadi tak perlu risau macam mana nak usung luggage gabak naik turun tangga. Nama saja kawasan perkampungan tapi station metro tip top okay. Kemas dan besar. Orang pun agak ramai. Disinilah bermulanya sesi berperang cakap ayam itik yang agak menyakitkan hati.





Kami kumpulkan bag di suatu sudut. Aku dengan yakin ke information counter. Pekerja pun macam yakin saja sedia terima aku nak tanya apa. Memang seksa nak berkomunikasi. Few times sebut 'Shanghai' tetap geleng kepala. Kalau hang tak reti tak faham English sekali pun tak mungkin perkataan 'Shanghai' hang tak faham. Berapa lama dah duduk lahir makan tidur kat China memang panas hati jadinya. Memang geram jugalah hati ni. Aku guna basic English kot. Aku blah dari information counter tu. Tak ada any info boleh dapat kat situ. Aku menapak ke satu peta besar laluan station metro when there was this one lady datang tegur aku. Finally aku dapat cakap dengan orang yang tahu English. Walaupun tak berapa betul tapi sekurang-kurangnya aku faham apa yang dia cakap. Dia beratur kat belakang aku rupanya jadi dia tengok scene serabut aku tadi. Memang tak boleh beli tiket ke Shanghai kalau kat station metro. Aku kena naik atas. Ada station bullet train. That lady pun gigih tunjukkan jalan nak naik tingkat atas. Aku pun mengerti. Mungkin pekerja di information counter tu ingat aku nak beli tiket ke Shanghai jadi memang tak ada. Dia geleng. Tapi bengap sangat kenapa. Tunjuk sajalah kat aku kena naik atas. Lorong nak naik atas sebelah counter saja. Salam lah seround dua tanda thank you. Aku dengan Momon naik ke tingkat atas terus terkedu ternganga kagum. Bangunan tu besar gila. Besar dari KL Sentral. Ada lagi beberapa tingkat rupanya kat atas sana.

PERJALANAN KE SHANGHAI MENAIKI BULLET TRAIN DARI HANGZHOU

Kami tengok signage ke arah bullet train. Tak nak buang masa berperang dengan mesin tiket kami terus ke counter. Haaa kali ni tak ada masalah communication. Direct saja aku cakap nak tiket untuk lima orang. Dia angguk. Then dia minta kelima-lima passport. Damn !! Ada passport aku dengan Momon saja. Kenalah menapak turun pula dan alang-alang tu teruslah sekali bawa luggage ke atas. Masing-masing teruja tengok bangunan besar bertingkat-tingkat di atas station metro yang berada di tingkat bawah. Kalau bawa anak-anak datang main kat station tu takut mak ayah yang tak larat kejar. Selesai beli tiket ke Shanghai. Rupanya kami naik train yang tak berapa nak laju. Patutlah murah. Train nak ke Shanghai ada tiga jenis. Jenis K, D dan yang paling laju Jenis G. Kami dapat Jenis D since itu paling cepat nak bertolak. Tiket harga 38Yuan (RM19 approx). Aaaargh yang lain belakang kira. Janji sampai Shanghai.




Lepas beli tiket kami terus ke tempat menunggu. Sekali lagi kami ke information counter sebab tiket memang totally in Chinese characters. Bagus saja semua pekerja. Berebut pula nak tolong kami. Sampai lima orang nak explain serentak. Bangunan terminal memang besar teramat lah. Aku rasa adalah dalam 5x ganda KL Sentral. Jauh gila kami menapak dari satu area ke satu area. Orang agak ramai juga nak naik train ke Shanghai. Ooops lupa. Kalau train Class D yang kami dapat ni bukan direct terus ke Shanghai. Ada stop di several stations. Sebab tu journey makan masa almost dua jam. Dahlah dapat Class D punya tiket, seat pula yang third class. Seksa tau third class punya seat. Kena berhimpit dengan sesiapa saja. Walaupun tulis dalam tiket kami berlima dapat duduk sekali dalam satu coach tapi minah apek China ni peduli apa. Dia buat selamba saja usung anak-anak masuk coach kami dan menempek. Aku rasa semak so aku pindah pi coach sebelah. Lagi best walaupun terpisah dengan kawan-kawan.

Bayangan train macam coach dalam cerita Harry Potter. Tapi langsung tak ada privacy. Next time kalau korang nak naik train Class D ni mohon pilih first class punya seat. Dia ingat kami tak ada duit kot nak beli tiket first class. Dicampaknya kami ke third class. Selain daripada duduk dalam coach, kita boleh jalan-jalan di corridor juga. Boleh tengok permandangan luar. Lenguh juga duduk berhimpit selama dua jam. Jadi bolehlah regangkan urat saraf sendi berdiri sekejap. Ada juga disediakan kerusi di corridor kalau rasa nak duduk. Pemandangan pun gersang saja. Pokok togel dimana-mana. Tapi menarik sebab kita dapat tengok perubahan struktur binaan. Makin dekat dengan Shanghai makin moden rumah-rumah yang dibina. Hangzhou lebih kepada pertanian. Sebab tu rumah di kawasan pedalaman Hangzhou jarak jauh-jauh. Tanah memang besar untuk tanam pelbagai tanaman.





Aku ada terlelap sekejap dalam train. Tapi terjaga sebab announcement yang dibuat boleh kasi pecah telinga. Hazab dari mula naik tak aman langsung. Mamat handsome siap gelak lagi tengok aku terkejut. Katanya memang macam tu kalau naik train Class D. Dah alang-alang terjaga sembanglah dengan dia. Kampung dia kat Hangzhou tapi study kat Shanghai. Jadi dah perkara biasa untuk ulang-alik Hangzhou-Shanghai-Hangzhou. Lepas tu dia tanya kami dari mana. Dia ingat kami Indonesians tapi dia tertanya-tanya kenapa tak riuh. Usually dia kata kalau Indonesians naik train sama kecoh dengan Chinese. Bising dan suka sembang kuat-kuat. Aku pun cakaplah kami Malaysians dan dia pun angguk-angguk sambil buat thumbs up. Kalau dia mengutuk dalam hati aku tak tahulah. Tapi aku mengutuk bangsa dia banyak juga sejak sampai. Lepas almost dua jam kami selamat sampai di Shanghai Hongqio Railway Station dan mula mencari arah ke hotel untuk check-in.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com
31 Disember 2013 [Khamis]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE HANGZHOU SHANGHAI CHINA | DARI KUALA LUMPUER KE HANGZHOU. Tangan dan kaki memang dah gatal nak sangat berjalan sana sini. Those yang kaki travel mesti faham sungguh perasaan aku macam mana. Tapi aku bukanlah avid traveller yang kerap travel sana sini. Bila ada kesempatan dan duit pun cukup baru jalan. Kekangan buat aku yang belum ada pekerjaan tetap. Syukur. Diberi kesempatan menjenguk keindahan ciptaan-Nya di bumi China. Aku memilih untuk ke Hangzhou dan Shanghai. Menarik juga walaupun dua tempat ni tak pernah tersenarai dalam destinasi pilihan aku. Orang kata tak kenal maka tak cinta. Flight tiket ke Hangzhou was at 5.30PM. Aku bangun pagi that morning still tak kemas luggage. Tapi semua barang dah ada. Aku just campak saja dulu. Malas sungguh rasa nak kemas.

After Zohor baru aku actually usung luggage ke main hall rumah nenek dan start melipat baju. Jangan ikut perangai macam ni ya kawan-kawan. Lagi elok kalau kemas awal. Around 3.00PM aku sampai di LCCT. Kekakaks yang sama-sama will be joining the trip dah sampai. Kaunter pun tak buka lagi. Lepak dulu dan suddenly rasa nak top up berat luggage. Takut banyak pula memborong di sana nanti. Masing-masing berkongsi duit. Jadi sama-sama boleh shopping sakan. Redha menanti kaunter untuk buka. Duduk melepak bersila dekat dengan kaunter. Pedulikan mata-mata yang memandang. Bukan perkara baru bersila di airport. Kaunter buka kami terus check-in. Aku memang tak reti nak buat web check-in. Aku prefer manual. Pergi kaunter dan check-in. Kampung style pun kampunglah. Janji dapat naik flight.








Lepas check-in pergi melantak pula. Masing-masing tak beli makanan dalam flight jadi baiklah kita isi dulu perut. Nanti lapar. Siap usung makanan masuk flight. Pegawai kastam tak tahan pun. Masuk ke Departure Hall memang kami berlima saja yang bertudung. Most of the passengers memang Chinese people. Pandang kami atas bawah. Macam tak percaya saja kami nak ke Hangzhou. Sebenarnya aku takut juga nak ke sana. Especially bab communication. Hangzhou ni boleh dikatakan kategori kampung dan majoriti orang tak tahu speak English. Tawakal sajalah. Ini adalah pengalaman pertama aku menaiki AirAsiaX Alhamdulillah berlepas smoothly. Perjalanan memang rasa lancar. Tak ada gegar sana sini. Kecut perut betul kalau ada air pocket atau gegar. Aku jenis panic cepat. Mata dah mula nak kuyu. Hari pun makin gelap. Tapi sumpah tak boleh nak lena. Manusia dalam flight memekak. Sembang apa kuat sangat pun aku tak tahulah. Sekejap buka tempat simpan bag. Sekejap berjalan ke hulu ke hilir. Ingat pasar ke apa ? Sumpah stress. Lampu tak tutup. Memang tak harmoni sungguh aku rasa sepanjang nak sampai Hangzhou. Almost nak sampai kami kena isi arrival form. Patutnya kasilah awal-awal lagi. Tak payah kacau passengers banyak kali. Jemu sungguh aku dengar announcement yang aku tak faham. English version pun sayup saja.



Dah isi form ingat nak sambung tidur. Memang dah tak boleh. Bingit telinga aku dengar orang bersembang. Aku pusing belakang tengok ada Chinese couple. Senyumlah. Memang tak nak tegur. Takut orang China. Tapi that Uncle yang tegur aku. Orang Malaysia rupanya. Sarawakian. Sembanglah sikit tapi Uncle tu pesan jangan cakap kuat sangat. Uncle tu cakap dia kagum tengok kami berlima yakin sungguh nak ke Hangzhou. Dia ingat kami ada relatives di sana. Memang ada tapi relatives kami sampai lambat sikit. Ada kawan pernah belajar dan bekerja di Hangzhou. Dia akan join trip kami tapi lewat beberapa hari. Before dia sampai kami kena pandai arrange semua sendiri. Adalah dia interview aku dengan Momon dekat setengah jam. Dia siap bagi contact number di China incase kami perlukan pertolongan dia. Pukul 11.00PM kami selamat sampai di Hangzhou Xiaoshan International Airport. Parking cantik sebelah Qatar Airways. Ada banyak kapal terbang besar yang bound di Hangzhou. Keluar dari kapal terbang ke terminal terus ditampar kasar angin winter. Kejung sekejap pipi aku. Dalam terminal pun dah rasa nak membeku. Dalam menahan sejuk hati sedikit teruja. Pengalaman pertama berjalan dalam musim sejuk. Cepat kami menapak ke imigresen. Nak ambil bag dan baju sejuk. Menggigil walaupun di dalam building. Airport kecil saja. Orang pun tak ramai. Pukul 11.00PM memang sayup. Di Hangzhou Xiaoshan International Airport, kita kena melepasi imigresen dulu baru kutip luggage. Jadi tabahlah beratur dalam kesejukan.


Process nak lepas imigresen tidaklah terlalu lama tapi beratur nak tunggu giliran sangat lama. Lebih satu jam kami beratur. Line kami yang paling kanan. Paling sikit tapi paling last untuk clear. Polis yang berpakaian macam komunis ada merata. Yang jeling kami pun ada. Buat tak tahu saja. Kita bukan datang nak cari masalah. Sampai giliran kami pegawai memang muka ketat sungguh. Tapi tak cakap apa pun. Just kasi arrival form dan cop apa patut. Itu saja. Kenapa lama sangat beratur pun aku tak tahu. Urusan kami selesai lewat. Hampir pukul 1.00AM baru dapat keluar.

JANGAN TERPEDAYA DENGAN TEKSI SAPU / TEKSI ULAT

Kak Shiro (noted that Kak Shiro adalah kawan aku yang pernah tinggal di Hangzhou) dah pesan pada kami awal-awal lagi. Jangan naik teksi ulat. Korang pun mesti dah tahu apa teksi ulat kan ? Keluar dari Arrival Hall mesti punya korang akan disapa oleh pemandu teksi ulat. Ramai okay. Jenuh menepis. Padahal tak boleh cakap English pun. Tibai saja chong cheng chong cheng bahasa dia. Aku pun geleng saja. Jangan pula cakap apa-apa. Berjalan keluar dari airport akan ada teksi bermeter. Di badan teksi akan ada lambang 'Hangzhou'. Sama ada warna biru atau hijau. Haaa yang ni kita boleh naik. Ada seorang pegawai perempuan yang tunggu di kawasan berdekatan. Aku datang dekat tapi dia macam takut-takut pula. Maybe takut nak guna bahasa apa dengan aku. Malas nak buat drama aku terus tunjuk alamat hotel yang sudah siap ditulis dalam chinese characters. Pihak hotel memang dah kirimkan alamat siap-siap. Kak Shiro pun ada tuliskan incase kami ada masalah communication. Pegawai perempuan tu belek few minutes dan terus panggil dua teksi. Kami berlima jadi kami kena guna dua teksi dan teruskan chong cheng chong cheng dengan pemandu teksi dan terus suruh kami naik.

HANGZHOU GENTING STAR HOTEL

Jauh juga rupanya nak sampai ke hotel yang kami tempah. Kak Shiro yang tempah dua bilik di hotel tu. Dia uruskan tapi sebenarnya ada beberapa masalah yang terjadi while kami nak check-in. Pihak hotel tak dapat nak trace booking number. Satu bilik lepas sebab kami book melalui Agoda. Jadi untuk tak memanjangkan drama di pagi buta hari, kami ambil saja another bilik dengan rate yang memang disediakan since tak jauh beza sangat pun. Dan untuk memudahkan pengiraan pembayaran kami sum up semuanya dan bahagi lima tak payah nak beratkan kepala. Bilik yang kami dapat sumpah kecil yang amat. Masuk luggage masing-masing nak jalan pun seksa. Muat-muat katil besar dan tak selesa. Tak tahulah bilik-bilik lain macam mana. Yang membuatkan kami masih okay adalah cuaca yang sejuk jadi tak sesak dalam bilik. Memang aku tak nak recommend Hangzhou Genting Star Hotel pada sesiapa. Lagipun aku tak terlibat langsung dalam process pemilihan lodging jadi tak boleh nak bersuara. Syukur hanya one night. Ended up kami tawakal letak luggage diluar bilik. Barang-barang berharga saja diambil bersama.



Almost pukul 2.00AM juga baru selesai segala urusan. Masuk bilik salin baju dan solat aku ajak Juju turun ke lobby teman aku nak guna wifi. Aku jenis susah hati kalau tak dapat Internet. Yang lain dah terbungkang pengsan. Aku nak inform parents yang aku dah selamat sampai. Sambil hantar beberapa bahan bukti bergambar yang aku selamat. Nanti MamiZ sebu perut tak lalu makan pula. Tak lama pun online. Mata kuyup. Aku and Juju perlu rehat. Dalam keadaan bilik yang sempit dapat juga kami tidur. Terpaksa paksa diri untuk tidur. Esoknya perjalanan kami masih jauh.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.