SITI.YANG.MENAIP: 2014

TRAVELOGUE CHINA | HANGZHOU SHANGHAI

JALAN-JALAN TRAVELOGUE HANGZHOU SHANGHAI CHINA | BUDGET DAN PERBELANJAAN SEPANJANG DI SHANGHAI DAN HANGZHOU. Teringin nak buat entry total expenses macam kawan-kawan yang lain. Aku bukanlah rajin sangat travel dan trip pun tak sehebat orang lain yang dah pergi merata tempat pelusuk dunia tapi nak juga buat. Aku cuba senaraikan dengan teliti sebab memang aku tulis semua perbelanjaan keluar masuk duit semua kira sepanjang aku berada di Shanghai dan Hangzhou.  Boleh pula tak ingat mana aku campak notebook itulah pasal kenapa lambat share. Baru jumpa buku dan dapatlah aku kongsikan disini. Semoga dapat dijadikan panduan buat kawan-kawan yang sedang merancang perjalanan ke China.


  • VISA -- RM80.00
  • Tiket AAX Kul-Hangzhou-Kul [+20kg +30kg] -- RM759.00
  • Makanan prepared from Malaysia -- RM50 / 5 -- RM10.00
  • Kit Ubat-ubatan -- RM70.00

Total : RM919.00

DAY 1 (31 December 2013)

  • Lunch at LCCT [Merry Brown] *tapau masuk flight* -- RM17.90
  • Hot milo *in-flight menu* -- RM5
  • Taxi : Airport > Genting Star Hotel -- RMB220 (RM110) / 5 = RM22/pax
  • Strawberry [1kg] -- RMB30 (RM15)
  • Hotel : Genting Star Hotel [1 night] -- RMB270 (RM140) / 5 = RM28/pax

Total : RM87.90

DAY 2 (1 JANUARY 2014)

  • Subway : Wujiang Rd > Hangzhou East Railway Station -- RMB2 (RM1)/pax
  • Bullet train : Hangzhou > Shanghai [Class D] -- RMB78 (RM39)/pax
  • Metro : Shanghai Hongqiao > Zhongshan Rd -- RMB4 (RM2)/pax
  • Dinner -- RMB30 (RM15) / 5 = RM3/pax
  • Hotel : Baolong Homelike Hotel [2 nights] -- RMB520 (RM260) / 5 = RM52/pax
  • Dinner -- RMB110 (RM55) / 5 = RM11/pax

Total : RM108.00

DAY 3 (2 JANUARY 2014)

  • Metro : Zhonghan Rd > Lujiazui -- RMB4 (RM2)/pax
  • Shanghai Oriental Pearl TV Tower [Package C] -- RMB120 (RM60)/pax
  • Shopping (Poskad + Keychain + FM + Buku) -- RMB50 (RM25)
  • Picture Comrade Service -- RMB40 (RM20)
  • Metro : Lujiazui > East Nanjing Rd -- RMB1 (RM0.50)/pax
  • Shopping (Tshirt + FM + Glass + Hat + Alas Meja + ETC) -- RMB500 (RM250)
  • Dinner -- RMB130 (RM65) / 5 = RM13/pax
  • Aiskrim -- RMB3 (RM1.50)
  • Metro : East Nanjing Rd > Zhongshan Rd -- RMB4 (RM2)/pax
  • Oranges (1/2kg) -- RMB20 (RM10)

Total : RM384.00

DAY 4 (3 JANUARY 2014)

  • Breakfast -- RMB120 (RM60) / 5 = RM12/pax
  • Buah Berangan -- RMB10 (RM5)
  • Metro : Zhongshan Rd > Science and Technology Museum -- RMB4 (RM2)/pax
  • Shopping (Handbags + Kasut) -- RMB900 (RM450)
  • Metro : Science and Technology Museum > Shanghai Hongqiao -- RMB4 (RM2)/pax
  • Bullet train : Shanghai > Hangzhou (Class G) -- RMB180 (RM90)/pax
  • Subway : Hangzhou East Railway Station > Ding' An Rd -- RMB4 (RM2)/pax
  • Hotel : Wushanyi Hostel (2 nights) -- RMB520 (RM260) / 5 = RM52/pax

Total : RM615.00

DAY 5 (4 JANUARY 2014)

  • Lunch -- RMB370 (RM185) / 7 = RM26.40/pax
  • Assorted Nuts (1kg) -- RMB30 (RM15)
  • Sate Kambing + Pau -- RMB16 (RM8)
  • Jagung Rebus -- RMB5 (RM2.50)
  • Cotton Candy -- RMB7 (RM3.50)
  • Taxi : West Lake > Rumah Kawan -- RMB200 (RM100) / 7 = RM14.30/pax
  • Convenience Store (Junk Food) -- RMB20 (RM10)
  • Bus : *tak ingat route* -- RMB2 (RM1)
  • Dinner -- RMB120 (RM60) / 4 = RM15/pax
  • Taxi : Kedai Makan > Hotel -- RMB240 (RM120) / 7 = RM17.20/pax
  • Sate Kambing -- RMB10 (RM5)

Total : RM117.90

DAY 6 (5 JANUARY 2014)

  • Banana -- RMB3 (RM1.50)
  • Service : Call Malaysia *pinjam telefon hostel* -- RMB5 (RM2.50)
  • Kasut *sale* (1 pasang) -- RMB20 (RM10)
  • Shopping (Souvenirs + FM + Bangles + Junk Food + ETC) -- RMB250 (RM125)
  • Lunch -- RMB170 (RM85) / 2 = RM42.50/pax
  • Taxi : Hostel > Airport -- RMB210 (RM105) / 5 = RM21/pax
  • Convenience Store (Air) -- RMB5 (RM2.50)
  • Hot Milo + Maggi *in-flight ala carte* -- RM15

Total : RM220.00

Rate Exchange : RMB1 / RM0.51 *nak senang kira aku genapkan RM0.50*

Total : RM973.90 + RM87.90 + RM108 + RM384 + RM615 + RM117.90 + RM220
= RM973.90 + [RM1531.90 (Belanja di Hangzhou + Shanghai)] 

= RM2505.80 *plus minus*

Basically ini memang 99.9% apa yang aku belanjakan. Aku tak bawak any credit card *I dont own one* dan memang berbekalkan duit yang aku bawak dari Malaysia saja. Aku spare juga dua tiga ratus duit Malaysia incase terpaksa guna tapi aku tak sentuh langsung. Apa-apa pun yang paling penting adalah asingkan duit untuk kegunaan kecemasan. Pandai-pandai nak asingkan berapa dan untuk kegunaan apa. Untuk berbelanja di sana tak termasuk perbelanjaan untuk pergi, aku tukar duit more than enough. Ini pun masih berbaki duit aku boleh simpan untuk next trip ke China insyallah kalau ada rezeki. Jimat yang teramat sangat sebab lodging dan makan kami kongsi berlima dan bertujuh. Kalau korang memang jenis yang menikmati keindahan alam tak perlulah nak fikir shopping sangat. Memang penjimatan besar. Untuk pengangkutan pula memang tak payah nak risau sangat. Murah gila tambang metro subway dan bus disana. Dengan ini alhamdulillah selesai. Dapat juga buat entry total expenses. Harapnya dapat membantu kalau ada yang tersesat jumpa ni. Apa-apa pertanyaan boleh terus email. Mana yang boleh dibantu akan aku bantu. Untuk rujukan aku senaraikan entries yang berkaitan sepanjang trip aku ke Shanghai dan Hangzhou. Happy travelling !!


SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

TRAVELOGUE CHINA | HANGZHOU SHANGHAI

Entri sebelumnya di SINI.
4 JANUARI 2014 [Sabtu]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE HANGZHOU SHANGHAI CHINA | SHOPPING DI HEFANG STREET, MAKAN DUMPLING DAN SELAMAT TINGGAL HANGZHOU. Hari terakhir di Hangzhou. Berat pula rasa hati nak balik walaupun hakikatnya hati merindui tanah air. Shiroro dan KZatil dah gerak balik lebih awal. They had other things to do. Kami semua masih bermalas-malasan sebab flight kami lewat malam pukul 10:45PM. Masih ada banyak masa untuk meronda kawasan sekitar Wushanyi International Hostel. Around 10:00AM kami turun ke lobby siap sedia untuk check-out. Tinggalkan luggage di lobby dan menapak keluar. Memang jalan tanpa hala tuju hanya untuk meronda mengisi masa. Jalan punya jalan akhirnya kami berlima terjumpa satu jalan yang ramai sangat orang. Memang meriah happening dan macam-macam benda ada. Bila dah balik baru aku check rupanya itulah Hefang Street yang terkenal di Hangzhou. Kat sana kami memang tak tahu apa-apa. Ini semua knowledge buat research bila dah balik Malaysia. Dekat sangat rupanya dengan Wushanyi International Hostel. Block yang bersebelahan saja.

SHOPPING DAN SOUVENIRS MURAH DI HEFANG STREET HANGZHOU

Memang sejak sampai di Hangzhou terfikir nak beli souvenirs dimana sebab kami tak jumpa pun kawasan yang menjual souvenirs. Satunya sebab kami tak buat research sebelum pergi jadi we had no idea at all. Alhamdulillah Allah izin terjumpa Hefang Street yang sememangnya jalan yang terkenal di Hangzhou dan menjadi salah satu spot tumpuan pelancong-pelancong. Kami terjah hari Sabtu hari orang ramai keluar outing jadi tabahlah merempuh lautan manusia. Menariknya di Hefang Street, ciri-ciri bangunan lama China dikekalkan dan dibina kedai-kedai dan tempat penginapan. Sepanjang jalan semuanya kedai yang masih mengekalkan ciri-ciri binaan klasik. Rasa macam tengah berjalan sepanjang laluan di zaman China purba kala. Sama perasaan ketika berjalan di Yuyuan Garden di Shanghai. Ada banyak street food yang obviously kita tak boleh makan, ada barangan yang unik daripada buluh dan juga pasu-pasu dari tanah liat, pertunjukan itu ini dan kedai-kedai souvenirs. Aku nak cari t-shirt dan fridge magnet tapi hanya jumpa fridge magnet saja. T-shirt tak ada. Mungkin ada tapi kami tak meronda sakan sangat. One more thing, Hangzhou terkenal dengan product sutera jadi kiri kanan jalan ada banyak kedai menjual kain sutera. Scarf dan necktie tapi tak beli pun cuma diakui cantik dan kemas jahitannya. Harga pun tidaklah murah.



 Pameran baju pengantin di sepanjang jalan.


 Bunga-bunga kering yang digubah. Confirm tahan lama tak layu hihihi..


 Kedai-kedai kecil yang menjual barang-barang unik.



Harga barangan di Hangzhou tak boleh tawar-menawar. Aku cuba juga tapi memang tak berjaya. Pilihan fridge magnet juga limited tak secantik di Shanghai. Tapi bolehlah daripada tak ada langsung untuk dijadikan kenangan. Better korang jalan-jalan dulu survey harga barangan dari satu kedai ke kedai yang lain. Memang diorang jual benda-benda yang sama tapi harga Kedai A dan Kedai B walaupun bersebelahan boleh beza banyak. Memang hebat mencekik jadi sila work smart and decide mana yang terbaik. Trend di Hangzhou agaknya, bersepah-sepah beads atau manik-manik. Banyak kedai jual gelang dari beads. Lebih seronok bila kita boleh pilih beads yang kita nak dan tunggu lima minit sampai gelang siap. Sekejapnya dan puas hati sebab pilihan sendiri. Sangat cute tapi aku tak buat pun saja asyik tengok orang lain buat. Aku dah banyak borong crystal dan beads di Shanghai. Cukuplah tapi serious talk, beads yang terjual di Hangzhou lebih cantik dan menarik. Bila dapat pilih dan ikut taste sendiri, tambah sikit sentimental value. Aku dan Momon dah berpecah dengan KEcah, Juju dan KFarah. Diorang nak menjenguk kawasan lain aku dan Momon shopping tak habis lagi. Jadi eloklah kita berpecah dulu buat aktiviti masing-masing.

Selesai meninjau dan memborong baru sedar diri tengah lapar kebulur. Masa shopping haruslah tak sedar apa. Hampir pukul 2.00PM dan Momon bersetuju untuk makan di kedai yang sama kami pergi hari sebelumnya. Hanya sebab chicken sweet sour yang superb and marvelous tahap lima bintang kami rela menapak semata-mata untuk makan. Sekali lagi meninjau permandangan jalanraya di Hangzhou dari atas jejantas. Sayunya rasa hati nak meninggalkan Hangzhou. Tak sangka boleh jatuh cinta dengan Hangzhou walaupun pada asalnya tak pernah terlintas akan sampai di Hangzhou satu hari nanti. Kami masuk ke restaurant dan main tunjuk-tunjuk saja. Berbekalkan menu bergambar itulah kami mampu untuk order makanan yang kami nak. Susah sikit nak communicate tapi semuanya berjalan lancar. Kita kena extra tabah saja dan bersabar. 




 Ah Du yang tolong kami check-in dengan lebih mudah.

Lepas makan kenyang dan bersenang-senang di restaurant kami pun gerak balik ke Wushanyi International Hostel. Dah hampir pukul 6:00PM jadi eloklah patah balik sebab nak gerak ke airport pula. Keluar dari restaurant terus hari dah gelap. Kekakaks lain sudah menunggu kami di lobby. Siap-siap ambil luggage untuk balik. Kemas barang-barang kecuali barang yang baru beli belum pack betul-betul. Memang kami cadang nak kemas di airport itulah nak pergi awal. Pinjam telefon hostel nak call Malaysia. Call MamiZ dan DediS inform dah nak gerak balik dan double confirm dengan sepupu untuk tolong datang ambil di LCCT. We took two different cabs nak ke airport. Shiroro dah tuliskan siap-siap nama airport in Chinese characters jadi kami hanya hulur saja notebook pada taxi driver. Ingat !! Hanya naik taxi yang ada logo official Hangzhou untuk mengelakkan diri dari ternaik teksi ulat. Perlu atau tak nama-nama tempat ditulis siap-siap terpulang kepada style travel masing-masing. Kalau nasib baik dapatlah taxi driver yang boleh cakap English sikit jadi tak susah. Dibuatnya dapat yang memang sepatah tak boleh sebut eloklah prepare dari awal. Seperti yang kami dah jangkakan, traffic was a bit heavy. Hari Sabtu mungkin. Dapat merasa tengok kesesakan di Hangzhou macam mana. Jalan sesak tapi taklah sampai tak bergerak langsung. Hampir satu jam juga perjalanan dari Middle Zhongshan Road ke Hangzhou Xiaoshan International Airport. Alhamdulillah we reached airport within masa yang kami target.

Masa tengah siap-siap nak gerak ke airport, kami sempat berkenalan dengan Maulana from Indonesia. I am not quite sure dia sebenarnya menginap di hostel yang sama atau kebetulan hanya berada disitu. Yang pasti Maulana akan naik flight yang sama dengan kami ke Malaysia sebelum transit untuk ke Jakarta. Memula kami ajak naik cab sekali tapi dia kata dia nak pusing-pusing meronda dulu. Okaylah nanti kita jumpa di airport. Maulana dah berada di China lagi lama dari kami berlima tapi dia hanya bawa sebiji bag saja. Bukan luggage besar gedabak pun hanya bag biasa orang bawa baju balik kampung. Kagum sangat. Kalau aku tak tahulah nak survive macam mana. Pergi bag sebiji saja balik bag dah beranak. Itulah namanya orang yang sangat bahagia shopping. Tapi bag kedua adalah bag gabungan barang-barang kami berlima. Seriously sangat berguna extra bag yang kami bawa untuk menampung barang-barang hasil shopping. Alhamdulillah urusan check-in tak ada masalah dan masing-masing dah ready nak balik.





 Bersama Maulana sebelum masuk ke boarding gate.






Before masuk gate nak ke departure hall tiba-tiba aku perasan boarding pass aku tak ada terselit dengan passport. Tinggal passport semata aku usung tapi boarding pass hilang. Sumpah berderau darah aku tak pernah lagi ada pengalaman menakutkan macam ni. Kekakaks yang lain dah selesai urusan masuk kedalam boarding hall aku dan Momon masih diluar. Kelam kelibut serious nak meraung nak menangis nervous sesak dada semua ada. Berlari aku dalam airport selaju mungkin pergi balik setiap genap ruang airport yang kami lepak. Tak peduli orang pandang tengok fikir apa. Nak balik !! Sendiri rasa kagum dengan kemampuan untuk lari sepantas itu setelah sekian lama. Jantung berderau memang tak terkata dah. Patah balik kat tempat kami duduk memang clear tak ada apa-apa. Sejuk pun tak terasa dah panas siap berpeluh-peluh. Alhamdulillah teringat yang kami ada keluar dari pintu airport konon nak menyedut udara dan aku bawa passport bersama. Terus berlari keluar dan mencari di sekitar kawasan tepi jalan. Alhamdulillah syukur sangat bila aku nampak ticket aku ada jatuh bawah kereta yang parking dekat-dekat kawasan tu juga. Syukur jatuh bawah kereta jadi angin tak dapat terbangkan ticket. Terus ambil berlari balik cari Momon dan baru rasa aku boleh bernafas secara normal. Masa lari tak terpikir dah penat semput semua. Tolonglah jaga document penerbangan dengan lebih berhati-hati. Jadikan pengajaran jangan cuai dan ambil benda sambil lewa. Bila dah nampak flight maksudnya memang trip dah sampai ke penghujungnya. Goodbye Hangzhou goodbye China.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

TRAVELOGUE CHINA | HANGZHOU SHANGHAI

Entri sebelumnya di SINI.
3 JANUARI 2014 [Jumaat]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE HANGZHOU SHANGHAI CHINA | WEST LAKE DAN SEKITAR HANGZHOU. Lepas makan semua get ready nak gerak. Kena cepat juga walaupun dalam keadaan santai sebab hari cepat gelap bila winter. Kami teruskan journey untuk menghala ke West Lake. Trip ke Hangzhou akan jadi lebih lengkap kalau visit West Lake sebab ini adalah antara tarikan utama dan tempat wajib singgah di Hangzhou. Hanya around tiga puluh minit berjalan kaki dari Pheonix Mosque tapi kalau tak mahu jalan boleh naik train. Station terdekat adalah Ding'an Road Station atau Longxiangqiao Station. Macam penat menapak jauh tapi dalam suhu sejuk tak terasa sangat. Sedar-sedar dah sampai. Terpukau tengok cantiknya tasik luas terbentang depan mata. West Lake adalah tasik semula jadi yang sebesar-besar tasik wujud di China. Memang sangat besar tak tahulah ambil masa berapa lama untuk pusing sekeliling tasik. Terbahagi kepada lima bahagian dengan tiga laluan utama. Ada banyak kuil, pagoda, taman dan juga pulau-pulau mini binaan manusia. Memang tak terdaya nak pusing satu tasik dengan hari yang semakin gelap. Jadi kami jalan mana yang mampu saja.

WEST LAKE XIHU HANGZHOU, CHINA

Banyak sangat gambar kami disana setiap ceruk cantik. Hari semakin gelap transition cerah ke senja memang tak terkata cantiknya macam mana. Sekitar West Lake ada banyak tarikan menarik dan spots bergambar yang iconic. Antaranya adalah Leifeng Pagoda, Zhejiang Art Museum, Hangzhou Underwater World, Orioles Singing in the Willows, Jixianting dan Hubin Qingyu. Boleh naik boat yang ada macam-macam bentu and harga pun berbeza based on jenis boat. Dari yang moden ke tradisional semua ada. Ada beberapa tempat-tempat menarik seperti Three Pools Mirroring the Moon, Xiaoyingzhou dan Ruan Gong Islet yang hanya boleh pergi dengan menaiki boat. Package cruise pun ada tapi dah terlalu lewat untuk kami masing-masing naik cruise. Memang tak cukup sejam dua disini. Ada rezeki untuk kembali memang nak spend lebih lama disini.

 Seberang jalan terus sampai West Lake.





 Lebihan-lebihan daun musim luruh.



 Eh eh apek belakang tu.. riang ria hati dia.
  

 Restaurant terapung kalau tak silap.








Cantikan suasana di West Lake. Ini entah tak sampai suku perjalanan pun agaknya. Tak nampak mana hujungnya West Lake. Kami hanya redah mana yang termampu saja memang tak berdaya nak menapak jauh. Cari main road dan tahan teksi. Kami split kepada dua kumpulan. Satu diketuai Shiroro dan satu lagi diketuai KZatil. Tempat seterusnya yang dituju adalah rumah sewa Shiroro dan KZatil jadi senang naik teksi terus sampai. Total tambang kami bahagikan kepada tujuh juga. Senang kira. Jangan tanya aku nama tempat meman aku tak ingat sebab dalam teksi aku tidur. Biarkan KZatil yang berurusan dengan driver aku malas ambil port mata dah mengantuk sangat. Tak ada tenaga pun nak jenguk permandangan diluar. Biarkan Momon layan perasaan sendiri. Akhirnya sampai ke apartment yang disewa dan singgah ke convenience store beli snacks dan air. Baru berani nak rasa beberapa snacks di China yang boleh makan sebab dah ada translator. Di China juga ada air susu pisang tapi tak cuba sebab tak suka susu. Naik ke rumah sewa Shiroro dan KZatil kami berehat. Boleh pula electric tak ada terputus tak tahu sebab apa satu bangunan gelap. Dugaan sungguh dahlah sejuk heater tak boleh buka. Lantai tiles sumpah nak pijak rasa kejung. Bertemankan lampu handphone semata dalam gelap. Biarkan kekakaks uruskan masalah kami yang lain terbungkang kepenatan. Masalahnya sejuk yang amat jadi nak tidur pun tak selesa. Masuk toilet lagilah ditambah dengan air yang macam ais. Macam-macam pengalaman. Sejam lebih juga kami berhimpit-himpit share haba baru ada balik electric. Legaaa.. Kami singgah makan dinner dulu di kedai berdekatan dengan apartment Shiroro dan KZatil. Baru pukul 8:00PM tapi dah macam pukul 11:00PM. Cadangan asal nak ke night market tapi semua dah habis energy.









Sedap juga makanan-makanan kami for dinner. Ada yang nak makan mee tarik jadi order asing. Yang nak makan nasi dan lauk makan sekali. Total masih lagi dibahagi sama rata sebab masing-masing makan sama-sama merasa sesuap dua sebenarnya. Senang juga kira tak payah susah kira satu-satu. Insyallah bab makanan kekakaks tak berkira. Makin sayup malam hari kami tunggu bus untuk balik ke Middle Zhongshan Road. Pujuk Shiroro dan KZatil tidur di Wushanyi International Hostel akhirnya berjaya. Esoknya kami berlima nak pulang ke Malaysia jadi nak peluk-peluk lagi sambil gosip. Muat sangat sebab bilik aku, Momon dan Juju sangat besar. Kami dapat dua katil besar jadi gabungkan dua-dua tidurlah berlima. Bilik KEcah dan KFarah kecil sikit. Dua katil single saja. Kalau tak muat bentang tilam kat bawah sebab banyak blanket disediakan. Tak ada alasan untuk Shiroro dan KZatil tolak. Memang kami paksa.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

TRAVELOGUE CHINA | HANGZHOU SHANGHAI

Entri sebelumnya di SINI.
3 JANUARI 2014 [Jumaat]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE HANGZHOU SHANGHAI CHINA | MAKAN TENGAH HARI DI NORTHWEST HOME MUSLIM FLAVOR RESTAURANT DAN SOLAT DI MASJID PHEONIX. Sikit lagi entry trip ke Hangzhou dan Shanghai nak habis. Simpan lama-lama takut terlupa better habiskan cepat-cepat. Sehari sebelum balik ke Malaysia finally kami dapat jumpa Shiroro dan KZatil. These two kakaks pernah tinggal di Hangzhou lama juga cannot remember kenapa but it happened to be that way. Sepatutnya diorang jadi tour guide kami tapi tak tahulah macam mana kami dibiarkan. Itulah jadinya kami tak prepare apa-apa sangat sebelum pergi sebab ingat dah ada tour guide. Rupanya they had to fly a bit later dari kami. Terpaksa belajar untuk hidup tanpa tour guides. Syukur berjaya survive. Things happened adalah hikmahnya. Jadi today kami tunggu Shiroro dan KZatil datang ke Wushanyi International Youth Hostel baru gerak. Dah confirm these two kakaks akan datang around 11:00AM jadi kami berlima sepakat untuk sambung tidur. Penat menapak shopping dan perjalanan dari Shanghai memang elok juga kami berehat. Aku turun beli pisang di kaunter sebab dah lapar sangat. Aku hanya kongsikan apa yang aku ingat saja selebihnya aku tak alert dengan nama-nama tempat yang kami pergi. Memang menonong saja ikut mana semua orang pergi diketuai oleh Shiroro dan KZatil. Untung sikit tak payah pening nak communicate cakap ayam itik. Shiroro dan KZatil boleh speak Mandarin. Suhu di Hangzhou jauh lebih sejuk berbanding di Shanghai. Disapa angin pagi yang agak ganas memang kena pakai lagi satu extra layer. Bila Shiroro and KZatil sampai riuh juga lobby hostel. We celebrated a mini reunion because we could not remember when was the last time we met each other. Out of the places in this world, kami decided untuk jumpa di Hangzhou and it was a success. Sumpah kat Malaysia nak berkumpul memang sangat susah ada saja halangan. Sejak habis belajar rasa-rasanya adalah dalam dua tahun. What a lovely moment bila semua peluk-peluk lepas rindu. We ignored other people yang pandang-pandang. Being the youngest is a true bless too. We started off our journey dengan pergi cedok air hot tea free depan hostel. Minumlah sampai kembung memang free.

 Shiroro dan KZatil.


 Muka bahagia minum free hot tea.




Semua orang tengah lapar dan eloklah kita pergi cari makanan. Suhu sejuk memang cepat sungguh lapar. Semua benda dijual sepanjang jalan nampak sedap menggoda. That day kami bersetuju untuk makan besar tanpa perlu rasa kedekut dengan duit yang tinggal. Dah nak balik pergi sajalah laburkan untuk makanan. Shiroro dan KZatil bawa kami to this one fine dining restaurant tak jauh dari hostel. Seriously aku tak tahu nama restaurant yang kami pergi tapi bila tengah menaip I did some research untuk memudahkan pencarian restaurant. Nama restaurant adalah Northwest Home Muslim Flavor Restaurant. Jangan tanya kenapa nama panjang sangat and worry not, itulah kedainya. Boleh terus check di Google Maps. Sebenarnya agak jauh menapak dari hostel tapi we had so much fun jalan ramai-ramai seronok ketawa jadi sedar-sedar dah sampai. Kami jalan sehingga jumpa Pheonix Mosque di penghujung jalan Nansongyu Street. Kami naik Zhonghe Elivated Bridge untuk cross jalan. Dari atas jambatan dah boleh nampak logo halal dipasang tinggi di restaurant. Silalah key in nama restaurant dalam GPS masing-masing. Insyallah tak sesat.


 Almost noon tapi hari masih berkabus.

 Itu hala tuju matlamat kita. Jangan sesat !!


 Welcome to the Northwest Home Muslim Flavor Restaurant.


NORTHWEST HOME MUSLIM FLAVOR RESTAURANT HANGZHOU - RESTORAN MAKANAN HALAL DI HANGZHOU

Maaf kalau aku tak berapa pandai bagi direction. Memang tak ambil tahu keadaan sekeliling dan hasil kajian lepas balik dari sana baru study. Semua makanan yang kami order sangat awesome sedap tak kira jadi aku nak kawan-kawan semua pun cuba kalau ada kesempatan. A bit pricey I must say tapi berbaloi. Empat hari sudah makan tak menentu jadi apa salahnya reward diri sendiri dengan good food. Kami disambut mesra oleh pekerja-pekerja restaurant. Dibawa ke tingkat atas dan dapat corner yang agak secluded dari orang lain. Besar sungguh restaurant dan nampak ada beberapa working stations. Semua tempat masak adalah di underground. Bila masuk ke dalam restaurant ada lubang-lubang kecil bawah tanah boleh kita mengintai tukang masak tengah masak. Hebat.. Kami biarkan saja Shiroro dan KZatil order makanan since both of them dah pernah makan di restaurant ni. Redha saja apa yang dipesan memang semua setuju nak bayar.

 Serahkan kepada yang pakar.


 Chicken Popcorn Sweet Sour.

 Kacang panjang goreng dengan cili kering. Ada peanuts juga.

 Ayam goreng berempah.

 Daging masak apa tak ingat. Sejuk..
  
 Sate kambing sedap yang amat !!



Tak ada niat nak seksa jiwa korang dengan gambar makanan. Sendiri tengah menaip pun telan air liur. Masih terasa-rasa sedapnya makanan-makanan diatas. Memang licin terus kami kerjakan. Paling awesome adalah sate kambing. Rasa tak cukup nak lagi dan lagi. Unik sangat rasanya memang tak pernah rasa sebelum ni. Walaupun harga satu cucuk adalah 4Yuan (RM2.00 approx) tapi tak apa memang tak kisah nak bayar. Harga sate di Malaysia pun ada yang semahal itu juga. Really worth a try dan aku tak nak berkira dengan makanan nanti aku teringat-ingat. Total makanan kami terus bahagi tujuh. Cannot remember the exact figure tapi yang pastinya bila convert duit kita dalam RM200 lebih untuk semua hidangan diatas. Berapa sangat kena bayar bila dah bahagi sama rata. Lepas makan chong cheng chong cheng bersembang catching up with each other sampai riuk restaurant barulah sedar diri nak gerak. Kami patah balik ke Pheonix Mosque untuk solat. Lokasi yang strategik sebab kawasan meriah dan ada masjid juga untuk solat.

PHEONIX MOSQUE HANGZHOU - ANTARA EMPAT MASJID TERKENAL DI CHINA

Pheonix Mosque adalah antara empat buah masjid yang terkenal di China. Yang lain jangan tanya aku tak tahu. Kedudukan yang strategik di laluan yang menjadi tumpuan penduduk dan pelancong menjadikan Pheonix Mosque terkenal. Selain menjadi tempat utama untuk Muslims di Hangzhou beribadat, binaan yang bertingkat-tingkat juga antara sebab orang selalu datang untuk bergambar. Sekali tengok dari luar memang tak sangka itu adalah masjid. Tahu pun sebab dengar azan kuat berkumandang. Dari atas jambatan Zhonghe Elivated Bridge lagi jelaslah kelihatan kubah-kubah yang ada ciri-ciri islamik. Dewan solat untuk muslimat juga disediakan. Waktu winter sejuk memang senang nak tunaikan solat sebab boleh solat terus dengan pakaian kita yang tebal dan insyallah menutup aurat. Disebabkan tiada sebarang perayaan yang membolehkan semua Muslims gather di Pheoni Mosque, ruang solat wanita dibuka satu ruangan yang kecil saja. Bertentang dengan ruangan solat wanita aku rasa macam ada sebuah hall yang sangat besar dan bertingkat-tingkat. Pintu masuk dikunci cuma nampak dari luar. Rupanya itu adalah ruangan untuk memuatkan ramai jemaah sekiranya ada perayaan besar atau waktu solat Jumaat. Selesa sangat tapi ambil wuduk dengan air yang memang sangat sejuk agak terganggu jiwa. Tak ada heater jadi pandai-pandai sendiri.

 Pintu gerbang masuk ke kawasan masjid.



 Ruang solat wanita.



Masa kami sedang solat ada seorang lagi perempuan tengah sama-sama solat. Rupanya kakak jual kekacang dan buah-buahan kering depan masjid. Ditinggalkan saja barang-barang jualan dan pergi solat. Allah.. Hina sungguh rasa diri sendiri. Kami main-main depan masjid sementara nak tunggu yang lain-lain selesai solat. Kakak jual kekacang rimas agaknya terus dia bagi rasa kacang almond yang masih berkulit disalut madu dan garam. Sedapnya terus jatuh cinta. Memang sedap sangat tak pernah rasa before. Tak pernah tengok pun almond dengan kulit macam mana rupanya. Sebiji bentuk kadang almond tapi menggerutu sikit. Keras tapi boleh digigit untuk keluarkan kacang. Sama sedap dengan rasa almond. Bungkus sekali untuk bawa balik Malaysia as souvenirs. Ohh.. Kalau di Malaysia nak dapatkan bekalan almond yang masih berkulit pun ada di Cold Storage dan yang seangkatan. Jomlah kita teruskan perjalanan. Kami singgah makan lagi.. Ya. Kami singgah makan lagi di kedai lain pula.

SATE KAMBING DAN PAU GORENG YANG HALAL DAN SEDAP DI HANGZHOU

Not far from the Pheonix Mosque, ada satu lagi kedai yang menjual makanan halal just right after keluar dari Exit D Ding'An Road Station. Kedai kecil saja tak ada dalam Google Maps tapi logo halal besar senang nampak. Kami dah perasan kedai makanan halal sejak sampai Hangzhou tapi kedai dah tutup. Target untuk cuba makanan disini sebelum balik. Menjual mee tarik dan beberapa snack ringan. Kami tersangkut pada sate kambing yang dibakar didepan kedai. Menggoda sangat. Hanya 1Yuan (RM0.50 approx) secucuk dan lebih kecil. Masing-masing order tak cukup makan di restaurant. Kami order juga kuih pau yang digoreng. Sedap intinya ada ayam dan cendawan.

 Masih jelas Pheonix Mosque dibelakang. Dekat sangat..

 Pintu masuk ke kedai.



 Tak tahan godaan. Beli jangan tak beli.




Tak tahulah perut apa masing-masing ada. Kerja makan tak berhenti. Senang juga nak jumpa makanan halal di Hangzhou. Lagilah kerja nak makan cuba itu ini. Sate kambing tetap yang terbaik. Patutlah ramai orang suka sangat dengan sate kambing di China. Memang tip top rasanya. Nak kidnap recipe cuba buat di Malaysia pun belum tentu jadi. Kena belajar rahsia masakan dulu. Kami melepak sambil makan dan bersembang baru sambung lagi journey. Kami nak ke West Lake yang terkenal di Hangzhou. Tak sah trip ke Hangzhou kalau tak singgah dan jejak kaki ke West Lake. Hanya walking distance saja dari Xihu Avenue dan Ding'An Road Station. Kalau tak tinggal di kawasan berdekatan, the nearest metro station adalah Longxiangqiao Station. Hari hampir senja jadi kami berharap dapat tengok suasana sunset di West Lake.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.