SITI.YANG.MENAIP: 2016

WINTER TRIP KOREA | JALAN-JALAN KE KOREA | TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI KOREA | PERBELANJAAN DAN BUDGET KE KOREA | TEMPAT MAKAN HALAL DI KOREA. Entry terakhir kisah perjalanan aku sepanjang di Korea selama sepuluh hari. Lama sudah terperam cerita di Korea akhirnya dapat juga habiskan. Aku akan senaraikan semua entries yang aku dah kongsikan sebelum ini. Senang untuk korang buat rujukan. Dari senarai tempat-tempat menarik untuk dilawati dan cadangan aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan. Aku juga ada cuba beberapa hidangan halal. Dah sampai tempat orang harus juga selit sekali dua makan makanan dan masakan tempatan. Pengalaman setiap dari kita adalah berbeza dan cara juga berbeza. Ikut keselesaan dan kesesuaian diri masing-masing. Ambil yang positif dan baik-baik saja. Semoga segala perkongsian dapat dijadikan panduan untuk merancang perjalanan ke Korea.







It was a blast journey I swear memang sangat seronok dan bersyukur dengan pengalaman sepanjang di Korea. Sekurang-kurangnya dipihak aku memang jujurnya I had so much fun. Totally. Thanks a trillion untuk Akak JM sudi travel bersama. Sorry for any inconveniences sepanjang journey. Thank you for the days spent and lets treasure the memories bersama. Semoga kita semua diberi kesihatan dan kesenangan untuk travel lebih jauh menjelajah bumi ciptaan-Nya. Do not stop exploring. Masih banyak tempat-tempat menarik di Korea yang masih belum diterjah. Tak sempat nak cover semua. Kalau ada rezeki for sure I want to go there again and will explore more. Terjah tempat-tempat yang lain pula. Harap perkongsian ini dapat dimanfaatkan bersama dan membantu rakan-rakan semua merancang perjalanan. Untuk maklumat lanjut kalau ada apa-apa yang tak faham boleh terus email dan akan aku cuba balas secepat mungkin. Mana yang dapat tolong akan ditolong.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com
BUDGET DAN PERBELANJAAN KE KOREA 2016 | Selesai cerita perjalanan selama sepuluh hari di Korea Selatan. Pengembaraan yang seronok dan pelbagai pengalaman baru yang dapat aku belajar. This time aku akan kongsikan budget dan perbelanjaan aku sepanjang aku berada di Korea Selatan. Aku jot down every detail. First time aku kira dan tulis semua benda pengaliran duit keluar dan perbelanjaan. Aku memang tak berjimat. Awal-awal aku dah pesan. No tips untuk berjimat disini. Tiada juga niat dihati untuk menunjuk-nunjuk. Tiada tiada tiada. Perkongsian kali ini harapnya dapat membantu korang yang sedang merancang kesana.


*Tukaran mata wang RM : Korean WON = RM3.87 : 1 000WON

Tiket Air Asia X Kuala Lumpur - Busan = RM253.00
Tiket Air Asia X Seoul - Kuala Lumpur = RM359.77
Luggage 25KG Kuala Lumpur - Busan = RM146.07 / 2 = RM73.04
Luggage 30KG Seoul - Kuala Lumpur = RM179.56 
In-Flight Food Kuala Lumpur - Busan = RM27.00
In-Flight Food Seoul - Kuala Lumpur = RM59.38
Tukaran Wang RM - WON = 1 500 000WON = RM5805

TOTAL = RM951.75


DAY 1 (15 January 2016)

Top Up T-Money = 20000WON
Banana Uyu & Strawberry Uyu = 2600WON
Welcome Busan Guesthouse (1 Night) = 20000WON
Roti Ikan Red Bean = 1000WON
Fridge Magnet Gamcheon Culture Village = 2000WON
Sweat Shirt = 40000WON
Periuk Pinggan Mangkuk = 10000WON
Fridge Magnet Busan = 13000WON
Dinner (Jagalchi Market) = 50000WON / 2 = 25000WON
Strawberry = 10000WON

TOTAL = 143600WON

DAY 2 (16 January 2016)

Ship Cruise Oryukdo = 10000WON
T-Shirt = 4900WON
Mineral Water = 1000WON
Bus Ticket Busan - Sokcho = 46000WON
Dinner (Lotteria) = 6600WON

TOTAL = 68500WON

DAY 3 (17 January 2016)

Mount Sorak Entrance Fee = 3500WON
Cable Car = 10000WON
Snack = 2000WON
Fridge Magnet Mount Sorak = 4000WON
Kimbab Banana Uyu = 2100WON
The House Hostel Sokcho (1 Night) = 17500WON
Bus Ticket Sokcho - Dong Seoul Bus Terminal (Seoul) = 17300WON
Strawberry = 8000WON
Dinner (Jungang Fish Market) = 30000WON / 2 = 15000WON

TOTAL = 79400WON

DAY 4 (18 January 2016)

Top Up T-Money = 10000WON
Gatbae Boat = 200WON
Lunch (Abai Village) = 10000WON / 2 = 5000WON
Gatbae Boat = 200WON
Seluar Tidur = 5000WON
Itaewon Inn (6 Nights) = 120000WON
Sweat Shirt = 10000WON
Dinner (Ommoni's Jib Myeongdong) = 30000WON / 2 = 15000WON
Winter Boots = 15000WON

TOTAL = 180400WON

DAY 5 (19 January 2016)

Bus Ticket Dong Seoul Bus Terminal - Hyoegge = 14500WON
Taxi Fare Hyoegge - Yongpyong Ski Resort = 9000WON / 2 = 4500WON
Bus Ticket Yongpyong Ski Resort - Myeongdong = 17000WON
Locker = 1500WON
Snow Slope = 5000WON
Banana Uyu = 1300WON
Dinner (Yoogane Myeongdong) = 13000WON / 2 = 6500WON
Socks = 2000WON
Egg Bun = 4000WON

TOTAL = 56300WON

DAY 6 (20 January 2016)

Lotteria (Prawn Nuggets) = 4000WON
Bus Ticket Dong Seoul Bus Terminal - Hwacheon = 13900WON
Bus Ticket Hwacheon - Dong Seoul Bus Terminal = 13900WON
Ice Sculptures Illumination = 3000WON (2000WON)
Kuih Ikan Red Bean = 2000WON
Hwacheon Festival Game = 5000WON (4000WON)
Sledding = 5000WON 
Dinner (Eid Restaurant Itaewon) = 12000WON

TOTAL = 56800WON


DAY 7 (21 January 2016)

Top Up T-Money = 3000WON
Taxi Fare Gabyeong - Namiseom = 3600WON / 2 = 1800WON
Namiseom Entrance Fee = 8000WON
Souvenirs Namiseom = 15000WON
Lunch (Asian Cuisine) = 9000WON
Steam Bun = 1000WON
Taxi Fare Namiseom - Gabyeong = 3000WON / 2 = 1500WON
Dinner (Jegi-Dong Jukkumi) = 22000WON / 2 = 11000WON
Kebab Ankara Itaewon = 6000WON
Buah-Buahan Epal Oren = 8000WON / 2 = 4000WON

TOTAL = 60300WON

DAY 8 (22 January 2016)

Bus Ticket Dong Seoul Bus Terminal - Icheon = 4700WON
Snack (Jisan Forest Ski Resort) = 7000WON
Bus Ticket Icheon - Dong Seoul Bus Terminal = 4700WON
Top Up T-Money = 3000WON
Buah Pisang Kaki = 5000WON
Face Mask Nature Republic = 19000WON
Postcard = 4000WON
Sweat Shirt = 20000WON
Egg Bun = 2000WON
Butter Squid = 5000WON
Top Up T-Money = 2000WON

TOTAL = 76400WON

DAY 9 (23 January 2016)

Top Up T-Money = 2000WON
Brooch Namdaemun = 30000WON
Souvenirs Namdaemun = 60000WON
Souvenirs Namdaemun = 3000WON
Beads Bracelet = 9000WON
Sweat Shirt = 10000WON
Dried Persimmon = 10000WON
Seaweed & Tea = 30000WON
Seaweed & Market O Brownie = 12000WON
Face Towel = 5000WON
Face Mask = 2500WON
Pomegranate Juice = 5000WON
Dinner (Ommoni's Jib Myeongdong) = 17500WON
Aloe Vera Gel = 4000WON
Nature Republic = 30350WON
Innisfree = 30000WON
Skin Food = 4700WON

TOTAL = 265050WON

DAY 10 (24 January 2016)

Taxi Fare Itaewon - Incheon International Airport = 16600WON
Tipping Luggage = 3000WON
Loteria = 7000WON

TOTAL = 26600WON

Jumlah perbelanjaan sepanjang di Busan dan Seoul termasuk tiket penerbangan = 143600 + 68500 + 79400 + 180400 + 56300 + 56800 + 60300 + 76400 + 265050 + 26600
= 1 013 350WON = RM3921.66 + RM951.75
= RM4872.75

Baki perbelanjaan sepanjang di Busan dan Seoul termasuk penginapan dan pengangkutan
= RM5805 - RM3921.66
= RM1883.34

Alhamdulillah tak semua duit yang aku bawa habis disana. Rasanya ini memang semua perbelanjaan aku sepanjang berada di Korea sebab walaupun hanya 1000WON pun aku tetap jot down. Aku memang bawa lebih dan banyak sebab aku tak ada credit card. Solution yang ada adalah dengan bawa extra cash. Diri sendiri pula memang jenis boros. Eloklah bawa lebih. Inipun memang dengan tahap shopping yang tak dikawal. Daripada nanti terkulat-kulat tak dapat membeli ada baiknya kita beli. Budget adalah ikut kemampuan. Ini adalah sekadar perkongsian untuk memberi bayangan kepada kawan-kawan yang akan ke Korea. Semoga dapat membantu. Happy travelling.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com
Entri sebelumnya di SINI.
19 Januari 2016

JALAN-JALAN TRAVELOGUE KOREA MUSIM SEJUK | JALAN-JALAN SEOUL - MYEONGDONG DAN NASI GORENG SEAFOOD YOOGANE. Sampai ke Seoul dari Yongpyong Ski Resort hari dah gelap. Baru pukul 5.30PM macam malam dah. Perut berkonsert tak perlu nak bagitau macam mana. Memang kebulur walaupun dah makan. Rancangan malam hari memang untuk makan di sekitar Myeongdong lagi. Ada beberapa restoran dalam list tapi kami bersetuju untuk makan di Yoogane. Ramai juga kawan-kawan bloggers yang dah cuba makanan di Yoogane jadi marilah kita pula cuba rasa macam mana. Bas dari Yongpyong terus turunkan kami di Myeongdong jadi tak perlu susah payah naik train dan sebagainya. Ada dua kedai makan Yoogane di Myeongdong. Aku dah tak ingat exact location dimana. Pandailah korang pusing-pusing sendiri cari nanti. Tak adalah susah sangat dan tak tersorok pun. Sebelum jumpa Yoogane dan makan, sempat meronda cuci mata sekitar Myeongdong. Dua hari berturut-turut meronda di Myeongdong.


Egg Bun yang sedap. Setiap kali ke Myeongdong aku beli.

Nanti dikopek dan dipanggang lepas tu tabur cheese. Menggoda sangat rasa.

Menariknya Myeongdong pada waktu malam sebab sangat lively. Meriah sakan dengan orang ramai dan suasana hidup peniaga dan pembeli. Serious rasa sangat happening. Tengok makanan yang dijual sumpah rasa teruja nak rasa tapi kena perhati betul-betul bahan yang digunakan sebelum yakin nak membeli. Kalau rasa yakin bolehlah cuba. If sedikit berani tanya saja untuk hilangkan rasa ragu. Pusing punya pusing akhirnya jumpa Yoogane. Serabut sikit pintu masuk kedai dengan stickers promosi ditampal merata. Pintu masuk pun agak kecil. Tapi luas didalam. Banyak meja dan kawasan kedai yang lapang. Kalau aku seorang diri memang tak tahu itulah kedainya. Mujur JM pernah sampai jadi memang dah expert. Masuk dalam kedai ada beberapa meja dipenuhi orang Malaysia. Ada yang senyum ada yang buat tak tahu.

NASI GORENG SEAFOOD YOOGANE MYEONGDONG

Untuk dinner malam tu, kami pilih Nasi Goreng Seafood dan rice cakes. Sukalah aku duduk Korea selalu makan rice cake. Sedap-sedap rice cake disana. Macam pulut kat Malaysia. Kenyal and chewy. Selalu tengok dalam drama Korea ada kedai makan yang tolong masakkan makanan untuk pelanggan. Turn aku pula nak tengok dengan mata sendiri. Excited kemain aku jakun tapi kena cover. Kang malu saja. Onni yang tolong masak pun kemain sengih-sengih tapi tak cakap apa pun. Gigih dia keletung keletang kuali tu tunjuk skill.

Yoogane Myeongdong. Ada dua Yoogane di Myeongdong.


Menu-menu makanan di Yoogane Myeongdong. Bolehlah buat rujukan.

Itu dia.. Sotong dan sayur-sayuran. 

Nampak merah menyala. Pedas jugalah tapi masih boleh tahan.

Bukti kami kelaparan. Tinggal kerak saja. Side dishes pun licin.

Total damage makan malam kami berdua di Yoogane hanyalah 13000WON (RM49.40 approx). Puas hati dan sedap. Portion pun besar sesuai untuk makan berdua. Lepas makan kami sambung meronda. Singgah kedai-kedai underground yang bersambung dengan metro on the way nak balik ke Itaewon Inn Guest House. Jumpa baju cantik hanya 10000WON (RM38.00 approx). Yang paling penting best sebab size besar. Beli jangan tak beli nanti teringat-ingat. Sambung cuci mata dan target siap-siap apa yang bakal dibeli bawa balik. Memang ada plan untuk datang ke Myeongdong lagi.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com
Entri sebelumnya di SINI.
19 Januari 2016

JALAN-JALAN TRAVELOGUE KOREA MUSIM SEJUK | JALAN-JALAN GANGWON -YONGPYONG SKI RESORT. Pejam celik saja dah hari kelima di Korea. Obviously masih belum puas meronda sebab banyak lagi tempat-tempat menarik yang belum kami terjah. Antara mission utama menjejakkan kaki ke Korea pada musim sejuk adalah untuk ke Yongpyong Ski Resort yang menjadi antara lokasi utama pengambaraan drama Winter Sonata yang pernah terkenal suatu ketika dulu. Drama yang mula-mula memperkenalkan negara Korea dimata penduduk Malaysia sampai demam K-Wave menular. Sejak tengok drama Winter Sonata aku build interest dengan snow dan pasang angan-angan untuk main salji. Alhamdulillah ada rezeki diberikan keizinan-Nya. Aku study sikit-sikit tentang cara nak ke Yongpyong Ski Resort yang terletak di Gangwon. Tengok videos di Youtube dan baca entries dari bloggers lain. Agak confusing juga. Masih samar-samar.

CARA UNTUK KE YONGPYONG SKI RESORT

1. Dari Dong Seoul Bus Terminal beli tiket bas ke Hoenggye Inter-City Bus Terminal berharga 14500WON (RM55.00 approx).

2. Naik teksi dari Hoenggye Inter-City Bus Terminal terus ke Dragon Plaza di Yongpyong Ski Resort. Anggaran tambang adalah sekitar 10000WON (RM38.00 approx) untuk sebuah teksi.

Aku ambil inisiatif untuk email seorang blogger dari New Zealand yang dah pernah gunakan khidmat shuttle bas dari Jamsil Station ke Yongpyong Ski Resort. Dia reply dengan baiknya kongsikan pengalaman dan kesilapan yang dilakukan. Tips dan juga nasihat sebab dia pergi tahu 2013 jadi tak pasti masih valid atau tak. Dengan yakinnya aku nak ikut cadangan yang diberikan sebab tak jauh beza dengan cara yang dikongsikan dalam website Yongpyong Ski Resort. Aku semak website bas shuttle warna purple dan laluan Jamsil-Yongpyong pun masih ada. Cuma aku tak pasti sama ada tiket kena beli secara online atau on the spot. Itulah silap diri sendiri tak study habis-habis. Kami terus ke Jamsil Station dan keluar menunggu di depan Lotte World. Terkejar-kejar dari pagi sebab Jamsil Station agak jauh dari Itaewon Station. Bus shuttle pula katanya akan sampai pukul 08.30AM. Ada banyak bas stands di hadapan Lotte World dan tak tahu nak menunggu di stand mana. Dan bukan sebiji bas purple yang lalu. Terlalu banyak dan mengelirukan. Masih lagi positive dan menunggu di dalam kesejukan walaupun baju tebal berlapis tapi masih sejuk.

Sunyi sepi. Nak kongsikan betapa awal kami sampai.

Belakang tu ada kedai baju GAP Kids. Katanya kena tunggu di kawasan ini. Redha dan pasrah kami percaya dan tunggu dalam kesejukan.

Exit Jamsil Station dan Lotte World.

Almost tiga puluh minit kami tunggu mengigil dengan sabar. Lebih dari sepuluh bas purple yang lalu tapi semua ke laluan yang berlainan. Akhirnya dah tak tahan sebab waktu pun makin berlalu. Aku approach seorang Ahjussi nak tanya kalau dia tahu kat mana sebenarnya kena tunggu. Dengan keupayaan aku bercakap dalam Bahasa Korea yang limited, kami masih berjaya mencapai tahap komunikasi berkesan. Ahjusshi faham aku nak tanya apa dan aku faham dia cakap apa. Katanya tak ada shuttle bas nak ke Yongpyong disitu. Ahjusshi ajak ke information counter di Jamsil Station. Baiklah Ahjusshi. Dia pun pot pet pot pet dengan orang kaunter bagi pihak kami. Dramatic Ahjusshi di pagi hari dengan tangan-tangan naik turun nak explain pada pekerja di Jamsil Station. Akhirnya pekerja di Jamsil Station buat satu panggilan. Tak tahu dia call siapa. Kata sepakat yang dicapai adalah, sila ke Dong Seoul Bas Terminal untuk beli tiket ke Hyoegge dan seterusnya naik teksi ke Yongpyong. Itu jugalah sudahnya.

Ahjusshi masih setia nak tunjuk jalan. Kalau ke Dong Seoul Bas Terminal kami tahu jalan. Tapi he insisted nak juga suruh kami ikut dia. Mungkin jelas muka kami cuak dan takut nak ikut dia. Dia cakap "Janganlah takut. Pakcik bukan orang jahat." Dia pun tengah kelam kabut nak pergi kerja. Obviously bukan in Malay tapi aku fahamlah sikit. Berkat bersengkang mata selalu melayan drama Korea. Sampai di Gangbyeon Station kami terus turun. Ahjusshi tak turun dia teruskan perjalanan. Semangat dia melambai kami. Bye Ahjusshi  thank you so much. Kami teruskan perjalanan dengan penuh harapan untuk ke Yongpyong Ski Resort. Banyak sangat dah masa terbuang menunggu di Jamsil Station. Rugi tapi tak apalah sekurang-kurangnya dah tahu keadaan sebenar dan boleh dikongsikan bersama supaya korang tak repeat kesilapan yang kami buat.


Tiket bas dari Dong Seoul Bus Terminal Ke Hoenggye.

Akhirnya sampai juga kami berdua ke Yongpyong Ski Resort setelah menempuh beberapa halangan dan ujian. Memang sangat teruja rasanya. Tempat yang paling aku nak terjah dapat dijejaki. Terlupa sekejap kesusahan yang kami harungi sepanjang pagi. Ramai sangat orang di Yongpyong Ski Resort. Masing-masing dengan alatan ski siap sedia nak main ski. Aku tak nak main. Takut terseliuh pinggang. Harga sewa pun agak mahal. Seronok tengok walaupun aku tak main ski. Macam-macam ragam yang pandai main yang biasa-biasa saja dan yang memang noob. Tapi okaylah noob dari tak tahu langsung. Satu perkara lagi aku suka tengok pelbagai lapisan umur ada. Dari sekecil-kecil budak hingga ke yang tua dewasa. Pergaulan dan aktiviti outing keluarga yang sangat harmoni. 

CABLE CAR DI YONGPYONG SKI RESORT

Kami ke Yongpyong Ski Resort adalah adalah untuk naik cable car ke atas gunung. Pusing-pusing cari kaunter tiket akhirnya jumpa. Pekerja fasih berbahasa Inggeris bagus sangat. Excited sungguh aku pergi kaunter tapi hancur berkecai cita-cita. Cable car tak dapat berfungsi on that day. Macam tak nak terima apa yang aku dengar. Serious rasa nak bebal kat situ juga. Kenapa tak dapat naik dan sebagainya. Sedih sangat rasa because we went through a lot nak sampai. Aku punya impian and angan-angan dari dulu. Kenapa tak boleh. Serious rasa nak menangis. Dengan muka hampa aku redha menerima. Suhu terlalu sejuk dan angin sangat kencang. Bahaya untuk cable car beroperasi. Okay tak dapat dinafikan keadaan cuaca dan angin yang extreme. Kami keluar sekejap dari bangunan pun rasa kejung semacam. Nak buat macam mana. Terima sajalah dengan hati yang kecewa.

Teksi turunkan kami di Dragon Plaza.

Tengok tu macam-macam peralatan ada. Semangat orang-orang sana nak ski.

Keluar dari Dragon Plaza kita nampak scenery ni. Ramai tengah siap nak meluncur.



DRAGON PLAZA DAN TOWER PLAZA

Mengubati hati yang lara kami just meronda sekeliling resort. Ada jugalah aktiviti-aktiviti ringan yang boleh dibuat. Nak main slope ataupun ride snow yang simple. Bayar dan naiklah ikut suka. Ada untuk sekali naik dan ada juga untuk lima kali. Aku nak beli yang lima kali tapi dah lewat sangat. Hari makin gelap. Hanya boleh beli untuk sekali naik saja. Jadilah dari tak merasa langsung. Sekali naik slope berharga 5000WON (RM19.00 approx). Mahal tapi seronok dan memang berbaloi. JM tak mahu naik. Thank you sudi tunggu dan snap gambar. Disediakan juga khemah dan heaters untuk panaskan badan. Kalau tak disediakan memang tak tahu nak gambarkan sejuk macam mana that day. Sejuk teruk sangat rasanya. Tapi demi pengalaman dan gambar aku redah juga. Kami ke Tower Plaza pula. Bangunan bertentang dengan Dragon Plaza. Kalau nak beli tiket bas pulang ke Seoul silalah beli di Tower Plaza. Bangunan Tower Plaza tak sesemak Dragon Plaza. Orang pun tak ramai sangat. Kami cari satu sudut untuk makan bekalan yang dibawa dan menunaikan solat. JM pagi-pagi dah masakkan spaghetti untuk tapau. Sejuk beku tapi masih sedap. Ingat nak sewa locker nak simpan barang. Hampeh. Locker gila dan habis duit aku telannya tapi tak dapat buka pun.


Kaunter tiket ke Seoul. Datang beli tiket dulu dan tengok waktu departure.

Kaunter tiket dulu main slope.

Khemah yang ada heater untuk kegunaan orang ramai.

Kena panjat ke atas untuk naik slope. Ada laluan automatik tak perlu mendaki.







Seronok kalau dapat naik kerusi gantung. Those yang main ski saja boleh naik.

Nak buat peace pun tak larat. Tangan kejung.

Gambar pun goyang tak stabil. Hahaha..

Tahap sejuk memang tak reti nak describe macam mana. Konon okay padahal rasa nak menjerit menangis sudah. Sejuk gila like suhu paling sejuk sejak sampai Korea. Tapi nak main nak bergambar punya pasal redah juga. Nak kena pegang Gopro nak ambil gambar nak rakam video. Memang sampai bawah terus lari masuk khemah. Dengan anginnya dengan snow terbang memang perfect sangat. Betapa teruja aku nak main snow terus rasa sengsara. Lepas dah main slope satu round kami decide untuk terus tunggu di Plaza Tower. Kalau ada waktu yang lagi panjang memang dua tiga round aku main slope. Seronok dan lama sebab laluan panjang. Dalam duduk menahan sejuk sedar tak sedar dah hampir waktu untuk balik ke Seoul. Better pergi awal ke kawasan parking bas-bas intercity daripada nanti lambat. Nak cari bas pun dah satu kerja. Tulisan semua in Hangul. Pandai-pandai sendiri compare. Singgah kedai beli jajan bekal dalam perjalanan pulang.

Overall memang satu pengalaman yang seronok dan berharga walaupun masih tak dapat penuhi keinginan untuk naik cable car. Insyallah kalau ada rezeki boleh pergi lagi. Dalam bas kami ada sembang dengan couple dari Thailand. Kami share cadangan itinerary untuk hari-hari berikutnya dan bertukar-tukar pendapat. Tiba-tiba rasa nak tukar idea dan plan untuk perjalanan esok. Apa-apa pun marilah kita pulang ke Seoul dulu dan cari makanan untuk dinner.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

Entri sebelumnya di SINI.
18 Januari 2016

JALAN-JALAN TRAVELOGUE KOREA MUSIM SEJUK | JALAN-JALAN SEOUL - HELLO SEOUL DAN ASAM PEDAS HALAL MYEONGDONG. Misi di Sokcho nampaknya sampai disini saja. Banyak lagi tempat-tempat menarik di Sokcho yang belum diterjah tapi apakan daya. Insyallah kalau ada rezeki untuk kembali, bolehlah kita sambung meneroka lagi. Bila dah balik ke Malaysia ada juga buat research sikit mana lagi tempat-tempat menarik selain Mount Seorak dan Abai Village. Ada tertarik dengan satu dua tempat. Next time. Pulang ke The House Hostel untuk solat dan ambil barang-barang. Owner sangat memahami memang bagus bila kami diberi kebenaran untuk menggunakan bilik laundry untuk solat. Kemas dan bersih. Toilet pun ada jadi senang serba serbi. Bersama-sama dengan kawan-kawan baru dari Indonesia, marilah kita bergerak ke Seoul. Sama waktu berlepas ke Seoul. Tiket bas sudah dibeli sehari awal untuk mengelakkan perkara-perkara tak diingini berlaku. Nanti di Seoul kami akan terus ke Itaewon dan kawan-kawan baru akan ke Myeongdong. Menarik cerita sebuah perjalanan. Pengalaman dan kenangan.

Bangunan The House Hostel yang comel.

Interior di lobby yang menyambut kedatangan tetamu ke The House Hostel.




PERJALANAN KE SEOUL MENAIKI BAS

Kami sampai sepuluh minit awal di Sokcho Bus Terminal tapi bas dah sedia menanti tunggu masa tepat bergerak. Dekat saja dengan The House Hostel itu yang masing-masing melenggang. Penumpang dah mula memenuhi tempat duduk masing-masing. Jangan duduk suka hati saja sebab dah tersedia nombor kerusi. Sila jadi orang bertamadun jangan buat malu kaum. Perjalanan ke Seoul dari Sokcho mengambil masa kira-kira dua jam setengah saja. Permandangan sangat menarik sepanjang journey ke Dong Seoul (동서을) Bus Terminal tapi tak terlarat untuk ambil gambar. Mata dah layu berat sangat. Sejuk pula sedap tidur. Masa untuk recharge energy sementara di dalam bas. Selamat tinggal Sokcho. Semoga ada jodoh untuk kita bertemu lagi. Sampai di Dong Seoul Bus Terminal hari dah gelap walaupun baru pukul 6.00PM. Turun dari bas terus rasa kejung kulit muka nak bernafas pun pedih hidung. Lagi sejuk suhunya berbanding Busan dan Sokcho. Usung bag masing-masing menonong jalan mencari tempat nak berlindung. Tak bertegur pun memang laju masuk bangunan. Tak sempat nak explore pandang kiri kanan. Tak bersuara masing-masing terkejut menahan sejuk.

Dong Seoul Bus Terminal adalah hub pengangkutan utama untuk perjalanan intercity. Kalau nak ke kawasan bandar-bandar outskirt dari Seoul, majoriti akan naik bas dari Dong Seoul Bus Terminal. Bertentang dengan bangunan Dong Seoul Bus Terminal adalah bangunan metro Gangbyeon Station. Jadi kami terus lintas jalan masuk ke bangunan metro. Ingatkan dapatlah menumpang teduh tapi hampa. Pintu automatic asyik terbuka orang-orang lalu lalang keluar masuk dan sekali buka angin menderu masuk. Menggigil lagi sampai terpaksa menyorok belakang tiang yang besar. 

ITAEWON INN GUEST HOUSE DAN MAKAN MALAM DI ASAM PEDAS MYEONGDONG (EOMONIJIP)

Dari Gangbyeon Station terus kami ke Itaewon Station. Penginapan untuk hari-hari seterusnya di Seoul adalah di Itaewon Inn Guest House. Aku ada download satu application untuk memudahkan mencari laluan metro di Seoul. Maklumlah berselirat tapi bagus sediakan yang manual juga. Standby sebagai rujukan. Selesai urusan check-in di Itaewon Inn Guest House. Receptionist dari Indonesia jadi tak ada halangan berkomunikasi. Itaewon Inn Guest House tak ada lift langsung yaaa kawan-kawan sekalian. Usunglah beg masing-masing menaiki tangga dengan tabah. Bilik besar. Ada dua katil besar juga diberikan ingatkan katil single. Puas nak golek kiri kanan. Letak barang-barang dan bersihkan diri apa patut. Solat dan seterusnya kami decided untuk ke Myeongdong. Pergh !! Sampai Seoul terus nak serbu Myeongdong dulu.

Niat utama ke Myeongdong malam tu bukanlah terus nak shopping memborong. Tapi kami nak makan dinner sebab perut dah bergendang. Ada beberapa pilihan kedai-kedai makanan yang halal untuk dicuba di Myeongdong. Kami memilih untuk ke Eomonijip (Restoran Asam Pedas) yang terkenal di Myeongdong. Nak cari Eomonijib atau kedai asam pedas Myeongdong senang saja. Keluar dari Myeongdong Station terus jalan straight dan lalu tepi kedai Nature Republic yang besar di belah kiri dan Uniqlo disebelah kanan. Continue straight sampailah nampak kedai Frisbee (ada logo Apple). Masuk ke lorong kecil sebelum kedai Frisbee dan Eomonijib ada di tengah-tengah diantara kedai-kedai makan yang lain. Mula-mula kami tak jumpa juga walaupun dah berlegar dua tiga kali di depan kedai. Banner kedai dah bertukar baru berbanding dengan yang ada dalam rujukan kami. Akhirnya Ahjumma kedai makan yang keluar sapa kami. Dapat agak kami nak pergi makan agaknya. Ceria sungguh dia memang bercakap tak berhenti ramah sangat. Aku tak adalah fluent tapi faham juga dia cakap apa. Sikit-sikit dapatlah bersembang.

Pelbagai pilihan menu-menu halal di Eomonijib Myeongdong. Semua menggoda. Harga saja mencekik.

Side dishes yang diberikan secara percuma. Sumpah seaweed crunchy dan ikan bilis tu sedap yakamat sampai minta tambah.

Inilah dia hidangan asam pedas di Myeongdong. Memang taklah sama macam asam pedas tempat kita tapi sedap rasanya.


Sedap atau tak makanan-makanan di Eomonijib jawapannya adalah sedap. Overall dinner kami that night adalah memuaskan dan berbaloi. Portion yang besar sesuai untuk dua orang dan cukup serba serbi rasa. Aku rasa lulus untuk suggest kedai makan asam pedas di Myeongdong untuk korang cuba sebagai salah satu menu sedap dan halal di Korea. Jangan lupa datang cuba makan disini. Total damage adalah 30000WON (RM114.00 approx) untuk berdua. Mahal tapi pejam matalah. Dah sampai haruslah mencuba apa yang ada. Dah burping kekenyangan marilah kita pulang ke hotel. Merangka perjalanan untuk hari seterusnya.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

Entri sebelumnya di SINI.
18 Januari 2016

JALAN-JALAN TRAVELOGUE KOREA MUSIM SEJUK | JALAN-JALAN SOKCHO - ABAI VILLAGE. Dari Cheoksan Hot Springs kami terus menuju ke Abai Village. Kali ini berkait rapat dengan K-Drama Autmn In My Heart yang terkenal bertahun-tahun yang lalu. Adik-adik remaja mesti tak berapa tahu sangat. Maklumlah, cerita zaman kakak baru Tingkatan 1. Salah satu tempat shooting drama ini adalah di Abai Village yang terletak di Sokcho. Majoriti pelancong akan masukkan Abai Village dalam list bila dah sampai di Sokcho menjadikan Abai Village sebagai salah satu tempat yang menarik untuk dilawati. Senang saja untuk ke Abai Village. Cari satu replika lembu yang besar dan lalu ikut lorong yang berdekatan dengan lembu itu. Kami terus tekan loceng bas untuk turun bila dah nampak replika lembu dalam perjalanan pulang dah terus ke Gaetbae Boat Terminal. Kalau dari The House Hostel pun boleh menapak kalau tak mahu naik bas. Jauh sikit saja. Lagi depan dari kawasan entrance nak ke Jungang Market.

Landmark utama. Lalu ikut lorong yang berhampiran ke Terminal Bot Gaetbae.

NAIK GAETBAE BOT KE ABAI VILLAGE

Kalau nak ke Abai Village ada few ways juga rasanya. Naik bas cross bridge atau naik Gaetbae Bot. Sebiji macam dalam cerita Autumn In My Heart. Menariknya Gaetbae Bot tak ada enjin tau. Manually ditarik oleh penumpang atau pekerja yang nak cross ke seberang. Ada tali kena tarik untuk menggerakkan bot. Well not really tali tapi susah nak explain. Anggap sajalah benda itu tali. Waktu kami pergi ada Ahjusshi tolong tarikkan tapi dia kasi chance juga untuk penumpang-penumpang bot nak cuba. Kena naik wajib. Baru betul sampai Abai Villgae. Bayaran tambang Gaetbae Bot hanyalah 200WON (RM0.76 approx). Balik kena bayar another 200WON. Murah saja. Tak lama pun naik Gaetbae Bot. Tak sampai 10 minit dah sampai seberang.

Ahjusshi penarik tali Gaetbae Bot.



Ada banyak juga tarikan menarik di Abai Village selain daripada menjadi tempat pengambaran drama Autumn In My Heart. Ada Blue Bridge dan Pink Bridge. Ada rumah api kalau rajin nak menapak hingga ke hujung. Ada juga kedai-kedai makanan yang menjual beberapa makanan yang terkenal di Abai Village iaitu Ojingo-Sundae (stuffed squid - sotong yang disumbat dengan nasi goreng) dan tempura. Kami lalu celah-celah kedai sambil menahan diri dari digoda. Tapi perut memang sedang minta diisi. Baca di blog-blog kawan-kawan ada yang dah cuba makan Ojingo-Sundae dan katanya sedap. Beranikan diri sua muka kat seorang Ahjumma yang sedang menyiapkan Ojingo-Sundae. Ahjumma mesra dan entah apa dia cakap. Aku tanya ada meat tak dalam hidangan dia cakap tak ada. Semua seafood. Ahjumma cakap tahu kami Muslims. Aku angguk dan dia tunjuk kat Ojingo-Sundae dan cakap no beef no alcohol. Halal. Kami membina keyakinan dan terus masuk kedai dan order Ojingo-Sundae dua set. 

Ahjumma sibuk masak Ojingo-Sundae.

Ojingo-Sundae yang sedap. Simple sangat rasanya tapi sedap.

Bibimbap dan side dishes yang lain diberikan secara percuma.

Overall lunch kami hari itu sangatlah menjilat jari dan memuaskan. Total damage hanyalah 10000WON (RM38.00 approx) untuk dua hidangan Ojingo-Sundae. Side dishes sangat banyak dan membantu untuk kenyang. Macam-macam Ahjumma kedai kasi. Dari sayur sehinggalah jeruk udang. Paling menarik sebab dapat rasa rumpai laut yang pelbagai version. Lepas dah kenyang kami sambung jalan-jalan sekitar Abai Village. Tak pergi jauh sebab nak adjust time supaya dapat balik ke The House Hostel ikut waktu yang dirancang. Just meronda di tepi laut yang berdekatan saja. Gosh !! That time suhu sangat sejuk. Nak keluarkan tangan pegang camera pun seksa. Sekali angin tiup rasa kejung pipi. Tak boleh lama-lama tepi laut.

Dari mula sampai Abai Village dah target nak cari replika patung pelakon-pelakon Autumn In My Heart. Tengok orang lain bergambar aku nak juga bergambar. Bukti haaa.. dah jejak kaki sampai dah. Tapi entah kat mana tak nampak pun. Macam nak juga meronda mencari tapi makin sejuk. Tak tahan pula nak hadap angin laut. Dengan kaki lemah melangkah patah balik semula ke Gaetbae Bot Terminal. Sambil tunggu bot sampai baru terperasan patung-patung semua ada dekat sebelah terminal. Disitu rupanya. Aku ingatkan kat ceruk mana rupanya kat tepi itu saja. Aku bukanlah peminat cerita Autmn In My Heart tu sangat tapi alang-alang dah sampai. Haruslah posing.




Langsung tak ada rupa Song Seung Heon dan Song Hye Kyo pun.

Autumn In My Heart situ sana sini.





Keluar dari Gaetbae Bot Terminal kita akan jumpa persimpangan Jungang-Ro. Cuci mata seketika di kedai-kedai yang ada di sepanjang jalan. Boleh tahan harga barang-barang tak adalah murah sangat. Ada yang murah ada yang mencekik juga. Kami bersetuju untuk hanya menapak pulang ke The House Hostel sambil menikmati persekitaran Sokcho mengisi masa yang masih ada. Barang-barang memang dah sedia diletakkan di lobby jadi tak perlu risau kalut nak mengemas. Balik ke The House Hostel untuk solat dan gerak ke Seoul. Selamat tinggal Sokcho.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.