SITI.YANG.MENAIP: April 2016

WINTER TRIP KOREA | JALAN-JALAN KE KOREA | TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI KOREA | PERBELANJAAN DAN BUDGET KE KOREA | TEMPAT MAKAN HALAL DI KOREA. Entry terakhir kisah perjalanan aku sepanjang di Korea selama sepuluh hari. Lama sudah terperam cerita di Korea akhirnya dapat juga habiskan. Aku akan senaraikan semua entries yang aku dah kongsikan sebelum ini. Senang untuk korang buat rujukan. Dari senarai tempat-tempat menarik untuk dilawati dan cadangan aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan. Aku juga ada cuba beberapa hidangan halal. Dah sampai tempat orang harus juga selit sekali dua makan makanan dan masakan tempatan. Pengalaman setiap dari kita adalah berbeza dan cara juga berbeza. Ikut keselesaan dan kesesuaian diri masing-masing. Ambil yang positif dan baik-baik saja. Semoga segala perkongsian dapat dijadikan panduan untuk merancang perjalanan ke Korea.







It was a blast journey I swear memang sangat seronok dan bersyukur dengan pengalaman sepanjang di Korea. Sekurang-kurangnya dipihak aku memang jujurnya I had so much fun. Totally. Thanks a trillion untuk Akak JM sudi travel bersama. Sorry for any inconveniences sepanjang journey. Thank you for the days spent and lets treasure the memories bersama. Semoga kita semua diberi kesihatan dan kesenangan untuk travel lebih jauh menjelajah bumi ciptaan-Nya. Do not stop exploring. Masih banyak tempat-tempat menarik di Korea yang masih belum diterjah. Tak sempat nak cover semua. Kalau ada rezeki for sure I want to go there again and will explore more. Terjah tempat-tempat yang lain pula. Harap perkongsian ini dapat dimanfaatkan bersama dan membantu rakan-rakan semua merancang perjalanan. Untuk maklumat lanjut kalau ada apa-apa yang tak faham boleh terus email dan akan aku cuba balas secepat mungkin. Mana yang dapat tolong akan ditolong.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com
BUDGET DAN PERBELANJAAN KE KOREA 2016 | Selesai cerita perjalanan selama sepuluh hari di Korea Selatan. Pengembaraan yang seronok dan pelbagai pengalaman baru yang dapat aku belajar. This time aku akan kongsikan budget dan perbelanjaan aku sepanjang aku berada di Korea Selatan. Aku jot down every detail. First time aku kira dan tulis semua benda pengaliran duit keluar dan perbelanjaan. Aku memang tak berjimat. Awal-awal aku dah pesan. No tips untuk berjimat disini. Tiada juga niat dihati untuk menunjuk-nunjuk. Tiada tiada tiada. Perkongsian kali ini harapnya dapat membantu korang yang sedang merancang kesana.


*Tukaran mata wang RM : Korean WON = RM3.87 : 1 000WON

Tiket Air Asia X Kuala Lumpur - Busan = RM253.00
Tiket Air Asia X Seoul - Kuala Lumpur = RM359.77
Luggage 25KG Kuala Lumpur - Busan = RM146.07 / 2 = RM73.04
Luggage 30KG Seoul - Kuala Lumpur = RM179.56 
In-Flight Food Kuala Lumpur - Busan = RM27.00
In-Flight Food Seoul - Kuala Lumpur = RM59.38
Tukaran Wang RM - WON = 1 500 000WON = RM5805

TOTAL = RM951.75


DAY 1 (15 January 2016)

Top Up T-Money = 20000WON
Banana Uyu & Strawberry Uyu = 2600WON
Welcome Busan Guesthouse (1 Night) = 20000WON
Roti Ikan Red Bean = 1000WON
Fridge Magnet Gamcheon Culture Village = 2000WON
Sweat Shirt = 40000WON
Periuk Pinggan Mangkuk = 10000WON
Fridge Magnet Busan = 13000WON
Dinner (Jagalchi Market) = 50000WON / 2 = 25000WON
Strawberry = 10000WON

TOTAL = 143600WON

DAY 2 (16 January 2016)

Ship Cruise Oryukdo = 10000WON
T-Shirt = 4900WON
Mineral Water = 1000WON
Bus Ticket Busan - Sokcho = 46000WON
Dinner (Lotteria) = 6600WON

TOTAL = 68500WON

DAY 3 (17 January 2016)

Mount Sorak Entrance Fee = 3500WON
Cable Car = 10000WON
Snack = 2000WON
Fridge Magnet Mount Sorak = 4000WON
Kimbab Banana Uyu = 2100WON
The House Hostel Sokcho (1 Night) = 17500WON
Bus Ticket Sokcho - Dong Seoul Bus Terminal (Seoul) = 17300WON
Strawberry = 8000WON
Dinner (Jungang Fish Market) = 30000WON / 2 = 15000WON

TOTAL = 79400WON

DAY 4 (18 January 2016)

Top Up T-Money = 10000WON
Gatbae Boat = 200WON
Lunch (Abai Village) = 10000WON / 2 = 5000WON
Gatbae Boat = 200WON
Seluar Tidur = 5000WON
Itaewon Inn (6 Nights) = 120000WON
Sweat Shirt = 10000WON
Dinner (Ommoni's Jib Myeongdong) = 30000WON / 2 = 15000WON
Winter Boots = 15000WON

TOTAL = 180400WON

DAY 5 (19 January 2016)

Bus Ticket Dong Seoul Bus Terminal - Hyoegge = 14500WON
Taxi Fare Hyoegge - Yongpyong Ski Resort = 9000WON / 2 = 4500WON
Bus Ticket Yongpyong Ski Resort - Myeongdong = 17000WON
Locker = 1500WON
Snow Slope = 5000WON
Banana Uyu = 1300WON
Dinner (Yoogane Myeongdong) = 13000WON / 2 = 6500WON
Socks = 2000WON
Egg Bun = 4000WON

TOTAL = 56300WON

DAY 6 (20 January 2016)

Lotteria (Prawn Nuggets) = 4000WON
Bus Ticket Dong Seoul Bus Terminal - Hwacheon = 13900WON
Bus Ticket Hwacheon - Dong Seoul Bus Terminal = 13900WON
Ice Sculptures Illumination = 3000WON (2000WON)
Kuih Ikan Red Bean = 2000WON
Hwacheon Festival Game = 5000WON (4000WON)
Sledding = 5000WON 
Dinner (Eid Restaurant Itaewon) = 12000WON

TOTAL = 56800WON


DAY 7 (21 January 2016)

Top Up T-Money = 3000WON
Taxi Fare Gabyeong - Namiseom = 3600WON / 2 = 1800WON
Namiseom Entrance Fee = 8000WON
Souvenirs Namiseom = 15000WON
Lunch (Asian Cuisine) = 9000WON
Steam Bun = 1000WON
Taxi Fare Namiseom - Gabyeong = 3000WON / 2 = 1500WON
Dinner (Jegi-Dong Jukkumi) = 22000WON / 2 = 11000WON
Kebab Ankara Itaewon = 6000WON
Buah-Buahan Epal Oren = 8000WON / 2 = 4000WON

TOTAL = 60300WON

DAY 8 (22 January 2016)

Bus Ticket Dong Seoul Bus Terminal - Icheon = 4700WON
Snack (Jisan Forest Ski Resort) = 7000WON
Bus Ticket Icheon - Dong Seoul Bus Terminal = 4700WON
Top Up T-Money = 3000WON
Buah Pisang Kaki = 5000WON
Face Mask Nature Republic = 19000WON
Postcard = 4000WON
Sweat Shirt = 20000WON
Egg Bun = 2000WON
Butter Squid = 5000WON
Top Up T-Money = 2000WON

TOTAL = 76400WON

DAY 9 (23 January 2016)

Top Up T-Money = 2000WON
Brooch Namdaemun = 30000WON
Souvenirs Namdaemun = 60000WON
Souvenirs Namdaemun = 3000WON
Beads Bracelet = 9000WON
Sweat Shirt = 10000WON
Dried Persimmon = 10000WON
Seaweed & Tea = 30000WON
Seaweed & Market O Brownie = 12000WON
Face Towel = 5000WON
Face Mask = 2500WON
Pomegranate Juice = 5000WON
Dinner (Ommoni's Jib Myeongdong) = 17500WON
Aloe Vera Gel = 4000WON
Nature Republic = 30350WON
Innisfree = 30000WON
Skin Food = 4700WON

TOTAL = 265050WON

DAY 10 (24 January 2016)

Taxi Fare Itaewon - Incheon International Airport = 16600WON
Tipping Luggage = 3000WON
Loteria = 7000WON

TOTAL = 26600WON

Jumlah perbelanjaan sepanjang di Busan dan Seoul termasuk tiket penerbangan = 143600 + 68500 + 79400 + 180400 + 56300 + 56800 + 60300 + 76400 + 265050 + 26600
= 1 013 350WON = RM3921.66 + RM951.75
= RM4872.75

Baki perbelanjaan sepanjang di Busan dan Seoul termasuk penginapan dan pengangkutan
= RM5805 - RM3921.66
= RM1883.34

Alhamdulillah tak semua duit yang aku bawa habis disana. Rasanya ini memang semua perbelanjaan aku sepanjang berada di Korea sebab walaupun hanya 1000WON pun aku tetap jot down. Aku memang bawa lebih dan banyak sebab aku tak ada credit card. Solution yang ada adalah dengan bawa extra cash. Diri sendiri pula memang jenis boros. Eloklah bawa lebih. Inipun memang dengan tahap shopping yang tak dikawal. Daripada nanti terkulat-kulat tak dapat membeli ada baiknya kita beli. Budget adalah ikut kemampuan. Ini adalah sekadar perkongsian untuk memberi bayangan kepada kawan-kawan yang akan ke Korea. Semoga dapat membantu. Happy travelling.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.